Ιταλία: σήμερα η απόφαση του Κινήματος Πέντε Αστέρων για το συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα

[EPA-EFE/CLAUDIO PERI]

Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα για την ιταλική κυβέρνηση, καθώς οι ακτιβιστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων θα αποφασίσουν τη μοίρα του μελλοντικού συνασπισμού.

Θα τους ζητηθεί να δώσουν το πράσινο φως σε μια ψηφοφορία μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας του κόμματος, τη λεγόμενη Rousseau. 100.000 συνδρομητές έχουν δικαίωμα ψήφου και θα μπορούν να το κάνουν από τις 9πμ έως τις 6μμ. Τα ερωτήματα είναι αρκετά απλά: «Συμφωνείτε ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων πρέπει να σχηματίσει μια κυβέρνηση μαζί με το Δημοκρατικό κόμμα (PD), υπό την προεδρία του Giuseppe Conte;». Το αποτέλεσμα αναμένεται σήμερα το βράδυ.

«Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε τη χώρα», δήλωσε ο Conte σε μια ζωντανή έκκληση προς τα μέλη του Κινήματος, σε μια τελευταία προσπάθεια να ωθήσει τους ψηφοφόρους προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, ήταν λιγότερο ευαίσθητος στην έκκλησή του προς τα μέλη: «Δεν υπάρχει σωστή ή λανθασμένη ψήφος».

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Αν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της πλατφόρμας στραφεί εναντίον του προτεινόμενου κυβερνητικού προγράμματος, στο οποίο θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, τότε ο Conte θα πρέπει να ενημερώσει τον Ιταλό πρόεδρο Sergio Mattarella ότι η προσπάθεια οικοδόμησης ενός συνασπισμού απέτυχε. Αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και θα είναι ένα «δώρο» για τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Lega, Matteo Salvini, ο οποίος είδε την πολιτική του θέση να στροβιλίζεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Πέντε Αστέρια έχει στραφεί στην άμεση διαδικτυακή δημοκρατία για να λάβουν σημαντικές αποφάσεις. Πράγματι, είναι μια από τις ιδρυτικές αρχές του κόμματος. Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να αποφασιστεί ο προηγούμενος συνασπισμός του Κινήματος με τη Lega, την εκλογή του Di Maio ως ηγέτη και άλλες πολυάριθμες αποφάσεις πολιτικής. Ωστόσο, έχει επίσης παραβιάσει ζητήματα ιδιωτικότητας, με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο από την ρυθμιστική αρχή της Ιταλίας τον Απρίλιο.

X