Ιταλία: σε αναζήτηση συμμάχων παραμένει το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Οι συνομιλίες για την επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου της Ιταλίας δεν έχουν επιφέρει ακόμη αποτελέσματα. Την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί νέος γύρος διαβουλεύσεων, δήλωσε στις 5 Απριλίου ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο κ. Ματαρέλα συναντήθηκε με τους ηγέτες όλων των βασικών κομμάτων κατά το τελευταίο διήμερο διαβουλεύσεων, προκειμένου ακούσει τις προτάσεις τους αναφορικά με το πώς θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο των εθνικών εκλογών του προηγούμενου μήνα.

«Σύμφωνα με τους κανόνες της δημοκρατίας μας, είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν μεταξύ τους διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις ώστε να σχηματιστεί συνασπισμός», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων των δύο αυτών ημερών, αυτή η προϋπόθεση δεν έχει ακόμη προκύψει», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Σημείωσε επίσης ότι «θα αφήσω να περάσουν μερικές ημέρες, λόγω της ανάγκης για περισσότερο χρόνο τον οποίο αιτήθηκαν πολλές πολιτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων».

Το Κίνημα των 5 Αστέρων θέλει να διαμορφώσει ένα συμβόλαιο κυβέρνησης με βάση τα γερμανικά πρότυπα, είτε με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς Λέγκα είτε με το Κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), όπως επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη ο ηγέτης του κόμματος, Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Δεν προτείνουμε μια κυβερνητική συμμαχία, αλλά μια κυβερνητική σύμβαση προκειμένου να αλλάξουμε την Ιταλία», δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση του με τον κ. Ματαρέλα.

Ο Ντι Μάιο δήλωσε ότι θα ήθελε να συναντηθεί το συντομότερο δυνατόν με τους αρχηγούς της Λέγκα και του PD, αλλά απέκλεισε και πάλι την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας με τον σύμμαχο της Λέγκα, το κόμμα Forza Italia.

X