Ιταλία: σε αναζήτηση «στέγης» στο Ευρωκοινοβούλιο το Κίνημα Πέντε Αστέρων

[Riccardo Antimiani/EPA/EFE]

Το Kίνημα Πέντε αστέρων της Ιταλίας βρίσκεται σε ανεπίσημες συνομιλίες με τρεις πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV.

Οι τρεις αυτές ομάδες είναι: η Renew Europe (πρώην Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη-ALDE), οι Πράσινοι, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE / NGL).

Μετά το σχηματισμό κυβέρνησης με το κεντροαριστερό Partito Democratico, το Κίνημα Πέντε Αστέρων στοχεύει τώρα να ενισχύσει την παρουσία του σε επίπεδο ΕΕ. Η EURACTIV ενημερώθηκε ότι υπήρξαν ανεπίσημες συνομιλίες και επαφές με τις τρεις ομάδες, αλλά πολλά εμπόδια βρίσκονται ακόμη μπροστά.

Στην περίπτωση της Renew Europe, δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται τέτοιες συνομιλίες. Η ALDE του Guy Verhofstadt προσπάθησε να προσεγγίσει τα Πέντε αστέρια στις αρχές του 2017, αλλά τα ανοίγματα του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου δεν έπεισαν την υπόλοιπη ALDE, η οποία έριξε την προτεινόμενη σύμπραξη. Ο Verhofstadt παραδέχτηκε αργότερα ότι η προσέγγιση του M5S ήταν «ένα λάθος».

Αυτή τη φορά με τη Renew Europe, το M5S βρίσκεται αντιμέτωπο με την ισχυρή αντιπολίτευση της γαλλικής αντιπροσωπείας, λόγω της υποστήριξης που έδειξε ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio στα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Μια πηγή δήλωσε ότι το 5-Star είχε επίσης έρθει πρόσφατα σε επαφή με τη GUE-NGL. Για τους τελευταίους, ήταν μια ευκαιρία να αυξήσει την εξουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις μεγάλες ήττες που υπέστη κατά τις τελευταίες εκλογές στην ΕΕ και την υποεκπροσώπηση του στις υψηλές θέσεις του Κοινοβουλίου. «Ειδικά μετά τις απώλειες της Die Linke στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές στην Ανατολική Γερμανία, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της GUE-NGL θα πρέπει να είναι έτοιμη να τους αφήσει να μπουν», ανέφερε η πηγή.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση αναμένεται από τους «συνήθεις επίμονους αντιφρονούντες», δηλαδή τις ακροαριστερές ομάδες, κυρίως από την Πορτογαλία.

Εάν το Brexit τελικά συμβεί, οι Πράσινοι αναμένεται να χάσουν ορισμένα μέλη και θα μπορούσαν συνεπώς να το αντισταθμίσουν αποδεχόμενοι την ομάδα των 5 αστέρων.

Ωστόσο, η EURACTIV ενημερώθηκε ότι πολλοί πράσινοι βουλευτές δεν βλέπουν θετικά την ηλεκτρονική πλατφόρμα του κόμματος (Rousseau), λέγοντας ότι η ομάδα δεν μπορεί να βασιστεί σε μια πλατφόρμα λήψης αποφάσεων που διαχειρίζεται μια ιδιωτική εταιρεία. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

** Μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, εκπρόσωπος του Κινήματος Πέντε Αστέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε: «Οι δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόλις ξεκίνησαν μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα. Τις επόμενες εβδομάδες θα διεξαγάγουμε κάποιες συνομιλίες με όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να βρούμε μια θέση εκτός των μη εγγεγραμμένων».

Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος πρωθυπουργός Giuseppe Conte παρουσίασε έναν κατάλογο προτεινόμενων υπουργών στον Πρόεδρο Sergio Mattarella. Η ομάδα του Conte αναμένεται να ορκιστεί σήμερα, ενώ η ψήφος εμπιστοσύνης θα λάβει χώρα τη Δευτέρα.

Το νέο εκτελεστικό όργανο κάνει ένα νέο καθαρό ξεκίνημα από το προηγούμενο, καθώς η Ιταλία μεταβαίνει από την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της σε μια από τις πιο αριστερές κυβερνήσεις που είχε ποτέ. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

X