Ιταλία και Γερμανία ζητούν παρουσία της ΕΕ στα σύνορα Λιβύης-Νίγηρα

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Thomas-de-Maiziere [Sebastian Widmann / EPA]

Ο Γερμανός και ο Ιταλός υπουργοί Εσωτερικών ζήτησαν την εγκατάσταση μιας δύναμης της ΕΕ στα σύνορα μεταξύ Λιβύης και Νίγηρα για να περιοριστεί η διέλευση των μεταναστών στην Ευρώπη.

Σε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της 11ης Μαΐου, οι υπουργοί Thomas de Maizière και Marco Minniti δήλωσαν ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα» για να «αποτρέψουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για άλλη μια φορά να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους στη Λιβύη και στη Μεσόγειο Θάλασσα στα χέρια των λαθρεμπόρων ». Η Ιταλία είχε ήδη καταγράψει σχεδόν 42.500 μετανάστες μέχρι τα μέσα Απριλίου του τρέχοντος έτους με το 97% από αυτούς να φτάνει από τη Λιβύη, ανέφερε η επιστολή.

Ζήτησε τη σύσταση “αποστολής της ΕΕ στα σύνορα μεταξύ Λιβύης και Νίγηρα το συντομότερο δυνατό”. Για να κλείσουν τη διαδρομή των μεταναστών από τον Νίγηρα στη Λιβύη, οι υπουργοί επιδιώκουν “την υποστήριξη προγραμμάτων ανάπτυξης και ενδυνάμωσης των τοπικών κοινοτήτων” κατά μήκος των συνόρων. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν “τεχνική και οικονομική υποστήριξη” για τις αρχές της Λιβύης οι οποίες καταπολεμούν την παράνομη μετανάστευση, ιδίως στα σύνορα με τον Νίγηρα. Η Λιβύη προσπαθεί εδώ και καιρό για να ελέγξει τα νότια σύνορά της με το Σουδάν, το Τσαντ και τον Νίγηρα, ακόμη και πριν από την εξέγερση του 2011 η οποία ανέτρεψε τον δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι.