Ισπανία-εκλογές: νίκη των Σοσιαλιστών, αλλά χωρίς σαφή πλειοψηφία

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ισπανού Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεζ (PSOE) έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις γενικές εκλογές την Κυριακή, αλλά δεν πέτυχε απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα πρέπει τώρα να αναζητήσει εταίρους για συνασπισμό, σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Το PSOE κατέλαβε το 28,7% των ψήφων, που του χάρισαν 123 από τις 350 θέσεις της κατώτερης Βουλής, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση του 99,9% των ψήφων, ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) της αντιπολίτευσης υπέστη ήττα με μόλις 16,7% και 66 θέσεις.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει κερδίσει τις γενικές εκλογές», δήλωσε ο Sánchez λίγο μετά τη γνωστοποίηση των επίσημων αποτελεσμάτων. «Το μέλλον έχει κερδίσει και το παρελθόν έχει χάσει».

Το PP ακολούθησε το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos (Citizens) με 15,9% και 57 έδρες και η αριστερά Unidas Podemos με 35 έδρες. Το κόμμα Vox, το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που εισήλθε στο Εθνικό Κοινοβούλιο μετά τη μετάβαση της Ισπανίας στη δημοκρατία με το θάνατο του Φράνκο το 1975, έλαβε το 10,3% των ψήφων και 24 έδρες.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

X