Ισότητα στη λήψη των αποφάσεων ζητούν τα νεότερα κράτη μέλη της ΕΕ

Τη Διακήρυξη της Βαρσοβίας υπέγραψαν τα 13 νεότερα κράτη μέλη της ΕΕ σε συνάντηση στην Πολωνία την 1η Μαΐου, για τον εορτασμό της 15ης επετείου της διεύρυνσης του 2004.

«Είμαστε ευγνώμονες για αυτό που παίρνουμε από την ΕΕ, αλλά θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι αποδίδουμε τουλάχιστον εξίσου, ανοίγοντας τις αγορές μας, τα ταλέντα μας και ακόμη και το hard money με τη μορφή των μερισμάτων που πληρώνουμε», δήλωσε ο Mateusz Morawiecki.

Η Διακήρυξη αναφέρει ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ με βάση τις ίδιες αρχές και με πνεύμα συνεργασίας και ενότητας.

«Χρειαζόμαστε μια πραγματικά ισχυρή Ευρώπη από ότι μια Ευρώπη ισχυρών κρατών μελών», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babis, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο της ΕΕ θα πρέπει να έχει τον κύριο λόγο στην ΕΕ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πρέπει να είναι αυτή που «αποφασίζει τα πάντα».

Ο Babis επίσης επέκρινε το γεγονός ότι η ενοποίηση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά αναγνώρισε ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι η μόνη εναλλακτική λύση.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός σχολίασε επίσης μια δήλωση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Jyrki Katainen, ο οποίος σχολίασε ότι η Πολωνία πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει την ΕΕ ως μηχανή παραγωγής χρήματος.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να τολμήσει ένας Επίτροπος να το πει αυτό», δήλωσε ο Babis, ο οποίος στη χώρα του αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτες με επιδοτήσεις της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Borut Pahor δήλωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα περάσουμε άλλα πέντε χρόνια αδιεξόδου στην ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι χάρη στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, οι Σλοβένοι έχουν σήμερα δύο ταυτότητες: εθνική και ευρωπαϊκή.