Ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία

Οι επισκέψεις Ρώσων τουριστών στην Τουρκία μειώθηκε δραματικά κατά 93,1%. [Astrowoosie / Flickr]

Ο τουρισμός στην Τουρκία έχει πληγεί σοβαρά από τις θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις, καταστρέφοντας μια κρίσιμη πηγή εσόδων για τη χώρα.

Αυτό το καλοκαίρι, η βιομηχανία τουρισμού στην Τουρκία βρίσκεται υπό τεράστια πίεση για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της διαμάχης  της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας, περίπου 41% λιγότεροι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, οι αφίξεις έφτασαν τα 2,5 εκ. τον Ιούνιο. Τον ίδιο μήνα πέρυσι ο αριθμός ήταν πάνω από 4,1 εκ.

Το υπουργείο κατέγραψε μια αξιοσημείωτη μείωση των τουριστών από τη Γερμανία και τη Ρωσία. Οι αφίξεις από τη Γερμανία μειώθηκε σχεδόν κατά 38% τον Ιούνιο, ενώ οι επισκέψεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 93,1%.

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού τζετ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας στις 24 Νοεμβρίου 2015, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας επιδεινώθηκαν σημαντικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να λαμβάνει μέτρα σε αντίποινα.

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που υπεγράφη το Νοέμβριο του 2015, τα τουριστικά γραφεία στη Ρωσία θα πρέπει να «μην προτείνουν σε Ρώσους υπηκόους πακέτα  που θα περιλαμβάνουν επίσκεψη στην τουρκική επικράτεια».

Παραδοσιακά, οι δύο καλύτεροι μήνες για τον τουρισμό της γείτονας χώρας είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος  του Ιουλίου ενδεχομένως να αποθαρρύνει πολλούς τουρίστες.