ΗΠΑ και Ρωσία σε «ουσιαστικές συνομιλίες» στη Γενεύη

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν επιχειρήσει να ρίξουν τους τόνους στη συνάντηση τους στη Γενεύη στα μέσα Ιουνίου. [Pool/EPA/EFE]

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ανακοίνωσαν από κοινού την Πέμπτη ότι έχουν πραγματοποιήσει «εντατικές και ουσιαστικές» συνομιλίες στη δεύτερη συνάντησή τους, σε ένα πλαίσιο που αποσκοπεί στη χαλάρωση των εντάσεων μεταξύ των μεγαλύτερων δυνάμεων πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να δημιουργήσουν δύο ομάδες εργασίας, οι οποίες θα συνεδριάσουν πριν από την τρίτη σύνοδο ολομέλειας. Δεν δόθηκε πάντως ημερομηνία για την τρίτη συγκέντρωση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, οι χώρες των οποίων κατέχουν το 90% των πυρηνικών όπλων στον πλανήτη, συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου στη Γενεύη να ξεκινήσουν έναν ολοκληρωμένο διμερή «Στρατηγικό διάλογο σταθερότητας» για να θέσουν τις βάσεις για τον μελλοντικό έλεγχο των οπλικών συστημάτων και για μέτρα μείωσης κινδύνου .

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησαν να κατευνάσουν τις εντάσεις στην επικίνδυνα σπειροειδή σχέση ΗΠΑ-Ρωσίας στην πρώτη τους σύνοδο κορυφής στη Γενεύη την Τετάρτη 16 Ιουνίου, με τον Αμερικανό πρόεδρο να λέει ότι ο ομόλογός του στο Κρεμλίνο δεν θέλει νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών ξανάρχισαν τις συνομιλίες τον Ιούλιο. Ηταν η πρώτη φορά σε σχεδόν ένα χρόνο που οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν τις λεγόμενες στρατηγικές συνομιλίες σταθερότητας εν μέσω τριβών για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των όπλων.

Κατά τη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη, οι αντιπροσωπείες με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ συμφώνησαν ότι οι ομάδες εργασίας θα επικεντρωθούν στις αρχές και τους στόχους για τον μελλοντικό έλεγχο των όπλων και τις δυνατότητες και δράσεις με στρατηγικές επιπτώσεις.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι ήταν «μια πολύ παραγωγική συνάντηση».

«Σήμερα η συζήτηση ήταν πολύ διαδραστική και ευρείας βάσης και πιστεύουμε ότι καταφέραμε να καλύψουμε διάφορα θέματα», δήλωσε ο αξιωματούχος της διοίκησης, αρνούμενος να παράσχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

«Νομίζω ότι αυτή ήταν μια καλή βάση για τη συνάντηση που είχαμε τον Ιούλιο και οι δύο αντιπροσωπείες συμμετείχαν πραγματικά σε μια λεπτομερή και δυναμική ανταλλαγή απόψεων», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.