ΗΠΑ για τη διαφθορά στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Ο Escobar ανέλαβε τη θέση του Matthew Palmer, ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε ως Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια. [shutterstock/Mehaniq]

Οι ΗΠΑ πρόκειται να επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις για το φαινόμενο της διαφθοράς στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όπως δήλωσε ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Gabriel Escobar.

Ο Escobar ανέλαβε τη θέση του Matthew Palmer, ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε ως Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σχολιάζοντας το θέμα της διαφθοράς στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ο Escobar είπε ότι ο Joe Biden ανακοίνωσε μια σειρά κυρώσεων για περιπτώσεις διαφθοράς. «Πρόκειται να ενεργήσουμε ιδιαίτερα επιθετικά», είπε.

Ο Escobar δήλωσε ότι η συνέχιση του έργου του Palmer για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη δείχνει την αδιάκοπη δέσμευση των ΗΠΑ για την ταχύτερη πρόοδο στη λειτουργικότητα της χώρας.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν η Βοσνία – Ερζεγοβίνη να επιταχύνει την πορεία της προς την ένταξη στην Ε.Ε. μαζί με τα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ παράλληλα θα ανοιχθούν προοπτικές για χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς για την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, ο Escobar είπε ότι η Κίνα «απλώνει το χέρι της» στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να εξαρτηθούν από αυτήν. Η Ρωσία με την ανάμειξή της σε εσωτερικές υποθέσεις (όπως στο Μαυροβούνιο) οδήγησε στην αποσταθεροποίηση, καθώς και στην απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη διεθνή συμφιλίωση.