Ηνωμένο Βασίλειο: Αντιδράσεις σε ενδεχόμενα νέα μέτρα από αρνητές του κορωνοϊού και μέλη κινημάτων

Protestors against coronavirus restrictions in Trafalgar Sq. / London [Euractiv.gr / Alexandros Fotiadis]

«Μας κατηγορούν ότι διαδίδουμε θεωρίας συνωμοσίας, τους απαντάμε ότι μιλάμε για τις δικές τους πράξεις συνωμοσίας» ήταν το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψαν εκατοντάδες αρνητές του κορωνοϊού, μέλη αντιεμβολιαστικών κινημάτων και υποστηρικτές του κινήματος «Resist And Act For Freedom» που συγκεντρώθηκαν στην Trafalgar Square του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν κατά της λήψης νέων μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας covid-19.

Η διαμαρτυρία σταμάτησε με την επέμβαση δεκάδων ανδρών της Μητροπολιτικής Αστυνομίας που δέχτηκαν αιχμηρά αντικείμενα και μπουκάλια από τους διαδηλωτές ενώ κατάφεραν να σπάσουν τις ανθρώπινες αλυσίδες που είχαν στήσει οι διαμαρτυρόμενοι, προκειμένου να μην υπάρξουν συλλήψεις, βάζοντας πρόωρο τέλος στη συγκέντρωσή τους. Μεταξύ των βασικών ομιλητών ήταν η καθηγήτρια Dolores Cahill από το University College Dublin, η οποία παραιτήθηκε από σχετική επιτροπή της Ε.Ε. λόγω των ισχυρισμών της για την πανδημία καθώς και η νοσοκόμα Kate Shemirani που είχε προβεί σε έναν άκρως ατυχή συσχετισμό ανάμεσα στο Ολοκαύτωμα και τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Στα πλακάτ που κρατούσαν υπήρχαν μηνύματα που καλούσαν τους νέους στην «επανάσταση της γενιάς μας», συνθήματα εναντίον της λήψης μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού ή της καθολικής χρήσης της μάσκας καθώς επίσης και μηνύματα για τη χρήση του 5G ενώ στο ίδιο σημείο είχαν στηθεί και μικρά πωλητήρια με μπλούζες που έφεραν αντίστοιχα συνθήματα. «Διαμαρτυρόμαστε γιατί μας επιβάλλουν μέτρα χωρίς τη θέλησή μας» ανέφερε μια διαδηλώτρια στη Euractiv.gr και συνέχισε: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας αναγκάζει να φοράμε μάσκες. Έχουμε δικαιώματα και θα τα προστατεύσουμε».

Από εκεί και πέρα, ως «αναπόφευκτο» χαρακτήρισε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, το σενάριο για δεύτερο κύμα κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προβεί σε δεύτερο καθολικό lockdown αναφέροντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, πιέζει και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, που δεν επιθυμεί να υπάρξει η ίδια νωθρότητα που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο κύμα της covid-19 από τη βρετανική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ώρες ανακοινώθηκαν 4.322 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων μετά τις 8 Μαΐου, γεγονός που έχει πυροδοτήσει νέο κύμα ανησυχίας στους επιδημιολόγους που παρατηρούν ότι η νόσος εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στη χώρα.

Δείτε τις φωτογραφίες της Euractiv.gr από τη σημερινή διαμαρτυρία:

Διαμαρτυρία στην Trafalgar Square (2) [Euractiv.gr / Alexandros Fotiadis]

Διαμαρτυρία στην Trafalgar Square (1) [Euractiv.gr / Alexandros Fotiadis]

Protestors against coronavirus restrictions in Trafalgar Sq. / London [Euractiv.gr / Alexandros Fotiadis]

Διαμαρτυρία στην Trafalgar Square (4) [Euractiv.gr / Alexandros Fotiadis]

Διαμαρτυρία στην Trafalgar Square (5) [Euractiv.gr / Alexandros Fotiadis]

X