Ικανοποίηση στην Σερβία – Θετική η Έκθεση προόδου της Επιτροπής

Βούσιτς: Θετική η Εκθεση προόδου

Ικανοποίηση επικρατεί στο Βελιγράδι μετά την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Σερβίας και η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου. Η φετινή έκθεση αξιολόγησε θετικά την πορεία της Σερβίας, κυρίως στον οικονομικό τομέα, όπως επίσης και στη διαχείριση του προσφυγικού.

Ωστόσο, σε ό, τι αφορά το κράτος δικαίου, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Σερβία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Συγκεκριμένα, εξακολουθεί να υπάρχει πολιτική παρέμβαση στο δικαστικό σώμα, το επίπεδο διαφθοράς είναι υψηλό, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης. Επίσης, υπάρχουν ζητήματα όπως οι ιδιαίτερα στενές σχέσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας με τη Ρωσία. Για παράδειγμα, η Σερβία δεν ενέκρινε κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Μόσχας.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η Σερβία δεν έχει προσαρμοστεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας, καθώς δεν έχει ζητηθεί από το κράτος άμεση, αλλά σταδιακή προσαρμογή στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και στην Πολιτική Ασφάλειας μέχρι την ένταξή της στην Ένωση.

Αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο, η Σερβία αναμένεται να εργαστεί με την ΕΕ για την υλοποίηση των συμφωνιών που έχει συνάψει με την Πρίστινα.

«Απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν ήδη συναφθεί με το Κοσσυφοπέδιο. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα πρέπει να έχουν έναν θετικό και συγκεκριμένο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών τόσο στη Σερβία όσο και το Κοσσυφοπέδιο», αναφέρει η έκθεση.

Πρωθυπουργός Σερβίας: «Ρεαλιστική και θετική η έκθεση»

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η έκθεση της Επιτροπής για τη Σερβία ήταν ρεαλιστική και καλά δομημένη, παρόλο που ο ίδιος προσωπικά δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει σε όλα τα σημεία.

«Είναι σημαντικό για εμάς ότι σημειώνουμε πρόοδο σχεδόν σε όλα τα κεφάλαια. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά πολύ θετικά τον πολιτικό ρόλο της Σερβίας στην περιοχή και το ρόλο της στη μεταναστευτική κρίση», δήλωσε ο Βούσιτς σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Βούσιτς πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να γίνουν, όπως η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, το οποίο πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικο πλήρως ανεξάρτητο.

Τόνισε, επίσης, ότι είχε αντιρρήσεις σχετικά με το δικαστήριο της Χάγης, για μία υπόθεση τριών μελών του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος.  Συγκεκριμένα, τρεις υπάλληλοι του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, ο Πέταρ Τζόγιτζ, Βιέριτσα Ραντέτα και Γιόβο Όστογιτς κατηγορούνται για τον επηρεσμό μαρτύρων και την παρακώλυση της δικαιοσύνης στο πλαίσιο της δίκης κατά του αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι.

Το Ανώτερο Δικαστήριο του Βελιγραδίου αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν νομικοί λόγοι για τη σύλληψη και την έκδοσή τους, καθώς η εθνική νομοθεσία σχετικά με τη συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης προβλέπει την υποχρέωση της παραπομπής κατηγορουμένων μόνο για εγκλήματα πολέμου και όχι για άτομα που κατηγορούνται για ασέβεια προς το δικαστήριο.

Η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι τέσσερα σερβικά πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων και ο Σέρβος πρωθυπουργός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, υπέγραψαν μια δήλωση σχετικά με τη συνεργασία με το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» στο συνέδριο του περασμένου Ιουνίου στη Μόσχα. Προσθέτει ότι οι επαφές υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία συνεχίστηκαν με τακτικές διμερείς επισκέψεις, ενώ υπήρξε και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας.

Ο Βούτσιτς υπογράμμισε τη δέσμευση της Σερβίας προς την ευρωπαϊκή πορεία. «Η Σερβία βρίσκεται σε ευρωπαϊκή πορεία, θέλουμε να είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας και θα αγωνιστούμε γι ‘αυτό[…] Η Σερβία κινείται σταθερά και ξεκάθαρα προς την πλήρη ένταξη» στην ΕΕ, δήλωσε ο Βούσιτς.

Κριτική του Ευρωπαϊκού Κινήματος της Σερβίας

Το Ευρωπαϊκό Κίνημα της Σερβίας, δήλωσε ότι η έκθεση προόδου της Επιτροπής δεν περιέχει κάποιο νέο, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόοδος στους ίδιους τομείς από πέρυσι.

Η οργάνωση ανέφερε ότι όπου υπήρξε πρόοδος, είχε περιοριστεί από την αναγκαία εφαρμογή των νομικών λύσεων και στρατηγικών.

«Συστάσεις όπως η μείωση της πολιτικής επιρροής στο δικαστικό σώμα, η αποπολιτικοποίηση και ο επαγγελματισμός της δημόσιας διοίκησης, η βελτίωση της συνεργασίας της κυβέρνησης με ανεξάρτητους φορείς, η μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, προώθηση της νομοθετικής διαδικασίας και έγκριση των αναγκαίων τροποποιήσεων στο Σύνταγμα επαναλαμβάνονται» αναφέρει η δήλωση από το Ευρωπαϊκό Κίνημα στη Σερβία.

Η δήλωση επίσης υπογραμμίζει ότι το πιο ανησυχητικό είναι πρω δεν υπήρξε καμία πρόοδος στη δημιουργία προϋποθέσεων για την πλήρη ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και έκφρασης σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το ποσοστό της εναρμόνισης με την ΕΕ και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου στην εξωτερική πολιτική βρίσκονται γύρω στο 59%, ενώ κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους είχαν διαμορφωθεί στο 65%.

Αναμένοντας το άνοιγμα νέων Κεφαλαίων

Η Σερβία έχει ανοίξει μέχρι στιγμής τέσσερα Κεφάλαια στις ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ, τα οποία θα καθορίσουν την περαιτέρω πρόοδο στις συνομιλίες. Πρόκειται για το Κεφάλαιο 23 για τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα, το Κεφάλαιο 24 για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια και το Κεφάλαιο 35 για τις σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο. Η Σερβία έχει ανοίξει επίσης το κεφάλαιο 32 για τον δημοσιονομικό έλεγχο.

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, ωστόσο, είχε κάποιες αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι λόγω της έλλειψης ενότητας στο εσωτερικό της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αντιμετωπίζει το Κοσσυφοπέδιο το ίδιο όπως και σε άλλες χώρες.

X