Ignácio Ybáñez: η συμφωνία της Mercosur δεν επηρεάζεται από τις πυρκαγιές του Αμαζονίου

Ignacio Ybáñez [www.spain-australia.org]

Μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) αποτελεί μια σαφή δέσμευση στη συμφωνία του Παρισιού και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο νέος πρεσβευτής της ΕΕ στη Μπραζίλια, Ignácio Ybáñez, στον εταίρο ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Ωστόσο, υπαινίχθηκε ότι η συμφωνία δεν ήταν σε κίνδυνο. «Έχουμε διαπραγματευτεί τη συμφωνία εδώ και 20 χρόνια, η οποία αποτελεί δέσμευση για το μέλλον μεταξύ των δύο περιοχών, οπότε δεν είναι σωστό να πιστεύουμε ότι τα κοινοβούλια θα αντιδράσουν σε συγκεκριμένα πράγματα», δήλωσε.

Υπό το φως των χειρότερων πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, μία από τις μεγαλύτερες δεξαμενές άνθρακα στον κόσμο, ο Ybáñez σημείωσε ότι «Η συμφωνία Mercosur περιέχει ορισμένες δεσμεύσεις για το πώς θέλουμε να είναι η μελλοντική μας σχέση. Για παράδειγμα, όσον αφορά το περιβαλλοντικό ζήτημα, υπάρχει σαφής δέσμευση για συμμόρφωση με τη συμφωνία του Παρισιού και διεθνείς συμφωνίες από τη Βραζιλία και τη Mercosur.

Ωστόσο, η έλλειψη δράσης από τον πρόεδρο της Βραζιλίας Jair Bolsonaro για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στον Αμαζόνιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ.

Η Γαλλία και η Ιρλανδία απείλησαν να μπλοκάρουν τη συμφωνία Mercosur, ενώ ο συντηρητικός Bolsonaro προειδοποίησε ότι το Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να μην ανακατεύεται στη χώρα του και να σταματήσει να χρησιμοποιεί το ζήτημα για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.

Η EURACTIV France ανέφερε ότι ο Αμαζόνιος έχει γίνει ένα καυτό θέμα στη χώρα, καθώς πολλοί πολιτικοί τόνισαν την απειλή μιας νέας περιβαλλοντικής τραγωδίας. «Οι φωτιές στον Αμαζόνιο είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε η Anne Hidalgo, επικεφαλής του συνασπισμού πόλεων για το κλίμα C40.

Στο Biarritz, ο Macron υπογράμμισε ότι τα μέλη της G7 συμφώνησαν να βοηθήσουν τις χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αμαζονίου το συντομότερο δυνατόν και επέμεινε ότι η Γαλλία είχε ένα σύνορο 700 χλμ. με τη Βραζιλία, βαθιά μέσα στο δάσος: τη Γουιάνα.

Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία αντιτάχθηκε στον αποκλεισμό της εμπορικής συμφωνίας λέγοντας ότι θα ανοίξει «τεράστιες ευκαιρίες» για τα δύο περιφερειακά μπλοκ. Ομοίως, η ανταπόκριση των Ολλανδών ήταν λιγότερο εκρηκτική δεδομένου ότι η χώρα έχει λιγότερα συμφέροντα στις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές του σχεδίου συμφωνίας, όπως οι εισαγωγές βοδινού κρέατος.

Ο Ολλανδός Υπουργός Εμπορίου Sigrid Kaag τον περασμένο μήνα εξακολούθησε να υπερασπίζεται τη συμφωνία και επιμένει ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των περιβαλλοντικών προτύπων σε χώρες όπως η Βραζιλία. Τα μηνύματα από άλλα τμήματα της ολλανδικής κυβέρνησης δείχνουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Leo Varadkar θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού προκειμένου να δημιουργήσουν μια μειοψηφία αποκλεισμού για όταν θα τεθεί σε ψηφοφορία η συμφωνία.

Στο Βερολίνο, ο μεγάλος συνασπισμός δεν έχει συγκεκριμένη άποψη. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Mass (SPD) προειδοποίησε τον Bolsonaro για τις οικονομικές συνέπειες. «Οι πολιτικές για το περιβάλλον και το κλίμα είναι στο επίκεντρο της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur, δήλωσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag. Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός Ανάπτυξης Gerd Müller (CSU) προειδοποίησε για την υπερβολική πολιτική αντίδραση. «Δεν θα σώσουμε το τροπικό δάσος αν σπάσουμε τις γέφυρες με την κυβέρνηση της Βραζιλίας και παραιτηθούμε από το ταμείο του Αμαζονίου», δήλωσε ο πολιτικός από το  CSU στη γερμανική εφημερίδα Berliner Morgenpost.

Αναφερόμενος στη συμφωνία Mercosur, ο πρέσβης Ybáñez δήλωσε ότι είναι πραγματικά σημαντικό οι κυβερνήσεις να μπορούν να ενημερώσουν σωστά τα κοινοβούλια τους σχετικά με ό,τι διακυβεύεται εν μέσω του αυξανόμενου προστατευτισμού από τις ΗΠΑ και την Κίνα. «Η δέσμευση που κάνουμε είναι για τις κοινές αξίες του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της βιωσιμότητας και της οικονομικής απελευθέρωσης».

Ο Ybáñez επέκρινε επίσης την απόφαση του Bolsonaro να χτυπήσει τη νορβηγική και τη γερμανική κυβέρνηση για την αναστολή των συνεισφορών τους στο Ταμείο του Αμαζονίου, στόχος του οποίου είναι η διατήρηση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο, λόγω αμφιβολιών σχετικά με τη δέσμευση της κυβέρνησης της Βραζιλίας για τη διαφύλαξη του.

(Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos)

X