Ειδικό αφιέρωμα: Ποιο μέλλον για την ΕΕ επιθυμεί η Ομάδα του Βίζεγκραντ;

Οι 4 υπουργοί του V4. Πράγα, Ιούνιος 2016 [Κυβέρνηση της Τσεχίας]

Στην Ομάδα του Βίζεγκραντ, υπάρχει η επιθυμία τόσο για την ενίσχυση των εξουσιών των κρατών μελών, αλλά και την υπεράσπιση του χώρου Σένγκεν, και τις τέσσερις ελευθερίες. Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση για την αλλαγή της Συνθήκης είναι στον αέρα. Οι συνεργάτες της Euractiv της Κεντρικής Ευρώπης αναφέρουν.

Στη Βαλέτα, οι Τέσσερις του Βίζεγκραντ, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία και Ουγγαρία, συμφώνησαν σε μια κοινή γραμμή για τη Διακήρυξη της Ρώμης. Το έγγραφο, το οποίο συντάσσεται για λογαριασμό της συνόδου κορυφής της Ρώμης στο τέλος Μαρτίου, για την 60η επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης, σκοπεύει να σκιαγραφήσει το μέλλον της ΕΕ. Ιδέες κυκλοφορούν ήδη, με την Άνγκελα Μέρκελ και τους Ιταλούς οικοδεσπότες να αναδεικνύουν το ζήτημα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων. Οι διαφορετικές ταχύτητες είναι ήδη μια πραγματικότητα για την Ένωση με την Eυρωζώνη, την Σένγκεν κ. λ. π. Παρ’ όλα αυτά, για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υπήρχε η πεποίθηση στις χώρες του Βίζεγκραντ ότι είναι καλύτερο να μην είναι πολύ ευέλικτες, καθώς φοβόντουσαν ότι θα έμεναν στο περιθώριο των εξελίξεων με ενδεχομένως πολύ σοβαρές συνέπειες.

Είναι προφανές σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι η ΕΕ θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα των εκλογών αυτό το έτος – τουλάχιστον στην Ολλανδία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και, ενδεχομένως, στην Ιταλία – παρά από το ότι θα συνομολογηθεί στη Ρώμη. Παρ’ όλα αυτά, η Ρώμη και οι εβδομάδες πριν από την ίδια τη Σύνοδο θα είναι μια ευκαιρία για συζητήσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και η Ομάδα του Βίζεγκραντ σχεδιάζει να ακουστεί η φωνή της.

Πολωνία: Αναγκαία η μεταρρύθμιση

Υπάρχει ευρεία συναίνεση στην Πολωνία ότι οι μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αναγκαίες και αναπόφευκτες. Λίγοι μόνο, εάν υπάρχουν, αμφισβητούν την άποψη αυτή. Το βασικό ερώτημα είναι αν η Βαρσοβία θα πιέσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για μια νέα συνθήκη για την ΕΕ. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα επιτρέψει βαθύτερες αλλαγές στη δομή της ΕΕ στο σύνολό της, όπως θα μπορούσε να περιλαμβάνει, θεωρητικά τουλάχιστον, αλλαγές σε κάθε πτυχή της λειτουργίας της ΕΕ. Ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι, πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), υπήρξε υποστηρικτικής της έναρξης διαπραγματεύσεων για μια νέα συνθήκη για την ΕΕ. Πέρυσι ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι έχει ήδη έλθει σε επαφή με νομικό σύμβουλο για να προετοιμάσει μια τέτοια πρόταση. Όπως ο Καζίνσκι, έτσι και ο πρωθυπουργός Beata Szydło εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ πέρυσι και υποσχέθηκε να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Eugeniusz Smolar, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων, σημείωσε, «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για μια αλλαγή της Συνθήκης, καθώς καμία κυβέρνηση δεν θα διακινδυνεύσει ενδεχόμενη αποτυχία αν απορριφθεί μια τέτοια πρόταση». Ο Smolar πιστεύει ότι είναι περίεργο το γεγονός ότι «ο Καζίνσκι πιέζει για αλλαγή της Συνθήκης, ενώ υπάρχουν άνθρωποι στον κύκλο του, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι θα ήταν αδύνατο να το φέρει εις πέρας». Συμφωνεί όμως ότι «η ΕΕ χρειάζεται μεταρρύθμιση και προσαρμογή, καθώς η ανάγκη αυτή υπήρξε χαρακτηριστικό της από την αρχή».

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις, οι οποίες έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Με δεδομένη την πολιτική διάθεση της κυβέρνησης φαίνεται λογικό να αναμένουμε την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των κρατών μελών και των διακυβερνητικών πτυχών της ΕΕ, προκειμένου να περιοριστεί το εύρος της εξουσίας που μεταφέρεται στις Βρυξέλλες. Ο Szydło ανέφερε ότι ο στόχος της μεταρρύθμισης θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι «η ΕΕ ενισχύει τα κράτη μέλη, κάτι το οποίο δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή», καθώς και «την προστασία της [πολωνικής] κυριαρχίας».

Παρ’ όλα αυτά, «η ενίσχυση της κυριαρχίας των κρατών-μελών θα είναι επιβλαβής για τη θέση της Πολωνίας στην Ευρώπη», τόνισε ο Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, διευθυντής του προγράμματος Open Europe στο Ίδρυμα Stefan Batory. Εξήγησε ότι η Πολωνία είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τις πιο αδύναμες οικονομίες, επομένως μειώνοντας τον ρόλο των υπερεθνικών θεσμικών οργάνων θα αποδυναμωθεί η πολωνική διαπραγματευτική δύναμη. Παρόλο που είναι ακόμα νωρίς για να συζητηθεί το ακριβές περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ο Smolar θεωρεί πιθανό ότι η τρέχουσα άνοδος των ευρωσκεπτικιστών δυνάμεων θα οδηγήσει σε μια βαθύτερη ολοκλήρωση, η οποία θα βασίζεται σε ένα εθελοντικό μοντέλο, γύρω από έναν σκληρό πυρήνα της ΕΕ. «Και θα είναι ευπρόσδεκτη από το PiS», προσέθεσε, καθώς το κυβερνών κόμμα δεν είναι πρόθυμο για την εμβάθυνση της πολιτικής ολοκλήρωσης με την υπόλοιπη ΕΕ.

Ο Rafał Dymek, διευθυντής του πολωνικού Ιδρύματος Robert Schuman, θεωρεί επίσης την ανάγκη για μεταρρύθμιση ως εγγενές μέρος του εγχειρήματος της ΕΕ. Ενώ ο ίδιος πιστεύει στην ανάγκη να είναι εκεί η Πολωνία, ο Dymek προειδοποιεί, επίσης, για την έναρξη των μεταρρυθμίσεων χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο. «Πριν κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή, πρέπει να καθορίσουμε τους στόχους μας: ποιες θα πρέπει να είναι οι ευθύνες της ΕΕ; Για ποιες προκλήσεις στα επόμενα είκοσι χρόνια θα πρέπει να ετοιμαστεί; Ποιες κοινωνικές πτυχές πρέπει να καλύπτονται από την ΕΕ;» αναρωτιέται, προειδοποιώντας ότι χωρίς τις κατάλληλες απαντήσεις και την αντιστοίχιση τους με επαρκή δημοσιονομικά και θεσμικά εχέγγυα, το αποτέλεσμα θα είναι το χάος. Ο Pełczyńska-Nałęcz δεν βλέπει καμία πιθανότητα για ταχύτατες μεταρρυθμίσεις. «Για ένα τόσο πολύπλοκο σύστημα όπως η ΕΕ, κάθε σχέδιο μεταρρύθμισης θα χρειαστεί την υποστήριξη μιας ισχυρής και πολυάριθμης ομάδας ενδιαφερομένων κρατών. Επί του παρόντος, δεν βλέπω καμία τέτοια ομάδα γύρω από την Πολωνία», δήλωσε.

Ουγγαρία: διπρόσωπη ρητορική

Ο Βίκτορ Ορμπάν βρίσκεται σε μια τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες από τότε που εξελέγη το 2010. Σύμφωνα με τον Ορμπάν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την περίπλοκη κρίση (οικονομική και πολιτική) της ΕΕ. «Κάθε φορά που οι πρόεδροι δεν μπορούν να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με ένα ερώτημα – κάτι το οποίο συνέβη στην περίπτωση της ποσόστωσης για το μεταναστευτικό  – είναι προφανές ότι η Επιτροπή τείνει να εφαρμόζει υποχρεωτικές πολιτικές απαιτήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο προσκείμενο στη Δεξιά αμερικάνικο περιοδικό, National Review. Η αλήθεια είναι ότι η Επιτροπή λειτουργεί κάτω από αυστηρούς κανόνες οι οποίοι επιβάλλονται από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντός μιας «διακυβερνητικής προσέγγισης», υποστηρίζει ο Róbert Csehi οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμονας και ερευνητής στο Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, το φταίξιμο μπορεί να αποδοθεί σε διακυβερνητικούς οργανισμούς και τα κράτη μέλη. Μεταξύ 2010-2013, η κρίση του ευρώ είχε αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο, με μια μικρή μόνο συμμετοχή της Επιτροπής». Ο Csehi ισχυρίζεται ότι αν ο Ορμπάν είναι δυσαρεστημένος με την πολιτική λήψης αποφάσεων της ΕΕ, θα μπορούσε να προσπαθήσει να οικοδομήσει ένα συνασπισμό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να υποβάλει μια πρόταση για την αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ.

Ωστόσο, η ουγγρική κυβέρνηση έχει δώσει διφορούμενα μηνύματα αναφορικά με το ζήτημα του ανοίγματος των συνθηκών. Στις αρχές του περασμένου έτους, ο Ορμπάν προέκρινε τη σημασία της αλλαγής, αλλά μετακινήθηκε μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

«Είναι ένα σήμα από την ουγγρική διπλωματία, το οποίο δείχνει ότι είναι διαθέσιμη, εάν τα μεγαλύτερα κράτη μέλη είναι πρόθυμα να το ανοίξουν», δήλωσε ο Botond Feledy, ένας ερευνητής για την CEID (Central for Euro-Atlantic Integration and Democracy). «Χωρίς την αλλαγή της Συνθήκης, η ΕΕ δύσκολα μπορεί να κάνει το βήμα προς τα εμπρός, αν και είναι ένα ριψοκίνδυνο σχέδιο – ιδιαίτερα στις χώρες όπου απαιτείται δημοψήφισμα – που χρονοτριβεί», προσθέτει. Η Βουδαπέστη βρίσκεται πιθανότατα σε θέση αναμονής. «Αντί για την τροποποίηση της εξουσίας των θεσμών, η Ουγγαρία εστιάζει στη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΕ.

Θα ήταν ένα δύσκολο τεστ για την Ουγγαρία να τοποθετηθεί σε μια ζώνη δύο ταχυτήτων ΕΕ, όπου ο πυρήνας θα βασίζεται στην συμμετοχή στην ευρωζώνη, διότι η Ουγγαρία δεν έχει καμία πρόθεση υιοθέτησης του κοινού νομίσματος ακόμα. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει ανακηρύξει το 2017 το έτος της εξέγερσης, ειδικά κατά της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής ελίτ. Παρά την πολιτική ρητορική του, η ουγγρική κοινωνία έχει θετική γνώμη για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του 2016 από το Pew, το 61% των Ούγγρων πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα καλό πράγμα, ενώ στη Γαλλία, το ποσοστό είναι μόλις 38%. Η τελευταία έρευνα του Medián δείχνει ότι το 77% των Ούγγρων θεωρούν θετικό το γεγονός ότι η Ουγγαρία βρίσκεται στην ΕΕ.

Η διπρόσωπη ρητορική Ορμπάν ακολουθεί αυτή την τάση, και ενώ συνεχώς επιτίθεται στις Βρυξέλλες, ο Ορμπάν, επίσης, τονίζει τα οικονομικά οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ. «η πολιτιστική αντεπανάσταση του Orbán – η οποία υποστηρίζεται από Γιάροσλαβ Καζίνσκι – στοχεύει στην ανατροπή της ΕΕ. Ο ίδιος αναμένει ότι οι φιλελεύθερες ελίτ πρόκειται να αποτύχουν στις γαλλικές, γερμανικές και ολλανδικές εκλογές. Ως εκ τούτου, ο ίδιος και άλλοι λαϊκιστές θα μπορούσαν να αναλάβουν την εξουσία στην Ευρώπη», δήλωσε ο István Hegedus, πρόεδρος της Ουγγρικής Ευρωπαϊκής Κοινωνίας.

Σλοβακία: καθόλου αμυντικά αντανακλαστικά

Σε πολιτικό επίπεδο, δεν υπάρχει ενθουσιασμός για μια μεγάλη αναμόρφωση της ΕΕ στη Σλοβακία. Παρ’ όλα αυτά, συναντάμε μια βασική γενική συναίνεση στο ότι η ΕΕ χρειάζεται αναδιάρθρωση. Σε τι πρέπει να μοιάσει αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση με λίγες απαντήσεις. Η εμπειρία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ έχει κάνει την Σλοβακία λίγο πιο ανοιχτόμυαλη και πρόθυμη να προβληματιστεί σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον, τουλάχιστον περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Καθώς η V4 ετοιμάζει τη δική της συμβολή στη δήλωση της Ρώμης, ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο άφησε να εννοηθεί στη Βαλέτα ότι το κοινό αφήγημα εστιάζει στο «ρόλο των επιμέρους κρατών μελών».

«Πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο στην ΕΕ, δεν πρέπει να υπάρξουν ισχυρότερα και πιο αδύναμα κράτη μέλη (…) Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον στο να γκρεμίσουμε κάτι, αλλά πρέπει να φανούμε λίγο πιο θαρραλέοι», λαμβάνοντας υπόψη το Brexit και της νέας προσέγγισης των ΗΠΑ, δήλωσε ο Φίκο.

Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η Σλοβακία δεν βλέπει την ανάγκη για άνοιγμα των συνθηκών. Ο υπουργός Εξωτερικών Ivan Korčok αναγνωρίζει ότι ακόμη και στη V4 «δεν θα μπορούσαμε να έχουμε την ίδια γνώμη όταν πρόκειται για σημαντικές εσωτερικές αλλαγές, όπως ζητήθηκαν από την Πολωνία». Αλλά ο Korčok προσέθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Σλοβακία έχει «ταμπού» ή «αμυντικά αντανακλαστικά σε οποιαδήποτε είδος της συζήτησης για το μέλλον της ΕΕ, είτε πρόκειται για ένα άνοιγμα των συνθηκών ή για διαφοροποιημένη ολοκλήρωση.

«Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, τι είδους διαφοροποίηση και σε ποιο πεδίο θα προχωρήσουμε. Δεν πρέπει να γίνει η βασική αρχή της μελλοντικής λειτουργίας της ΕΕ, διότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κατακερματισμό». Η απροθυμία να υποστηρίξει μια αλλαγή της συνθήκης δεν είναι ιδεολογική. Ταυτόχρονα, η Μπρατισλάβα πιστεύει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να ηγηθούν της συζήτησης σχετικά με το είδος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η ΕΕ. Ο υπουργός εξωτερικών της Σλοβακίας παραδέχεται ότι η αναμενόμενη Λευκή Βίβλος της Επιτροπής σχετικά με το μέλλον της ΕΕ θα είναι μια «αποδεκτή συμβολή στη συζήτηση», αλλά δεν βλέπει ότι η εξεύρεση των απαντήσεων είναι ένα «θεσμικό καθήκον».

Το πιο πιθανό σενάριο; Η ΕΕ θα επιβιώσει, αλλά η σημασία της θα υποχωρήσει σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου, υποστηρίζει ο υπουργός οικονομικών της Σλοβακίας Ivan Lesay. Θα μπορούσαν οι Σλοβάκοι να υποστηρίξουν οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές; Ναι και όχι, κατά πάσα πιθανότητα ανάλογα με το πώς τίθεται το ερώτημα. Η υποστήριξη για την ΕΕ εξακολουθεί να παραμένει σχετικά υψηλή στη Σλοβακία. Όμως μια πρόσφατη έρευνα η οποία εξέτασε ενδελεχώς τις απόψεις των πολιτών συνιστά προσοχή. «Αυτό που μας έχει εκπλήξει μας είναι ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες που έχουν αυθόρμητα απαντήσει ότι νιώθουν θετικά για την ΕΕ, αργότερα, όταν συζητάμε πιο συγκεκριμένα, γίνονται πιο κριτικοί και εκφράζουν την απογοήτευσή τους», εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας Aneta Világi, του Πανεπιστημίου Comenius.

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με την σταθερή υποστήριξή της κοινής γνώμης για το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», προειδοποιεί. «Αν κάποιος «Nigel Farage», αρχίζει να κινητοποιεί αυτά τα συναισθήματα της δυσαρέσκειας και απογοήτευσης, φοβάμαι ότι η σημερινή συναίνεση σχετικά με τα οφέλη της ΕΕ θα μπορούσε να εξατμιστεί πολύ γρήγορα»

Δημοκρατία της Τσεχίας: τέσσερις ελευθερίες και ασφάλεια

Η Δημοκρατία της Τσεχίας από πάντα είχε εκδηλώσει την αντίθεση της είτε στο άνοιγμα των συνθηκών ή στην εμβάθυνση της διαφοροποιημένης ολοκλήρωσης. Υπάρχει μια επικρατούσα άποψη ότι το νομικό πλαίσιο και τα διαθέσιμα όργανα προσφέρουν αρκετό χώρο για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Ανεξάρτητα από πιθανές μεταβλητές ταχύτητες, η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προσδοκίες των πολιτών της. Οι συζητήσεις αυτές τείνουν να επισκιαστούν επί του παρόντος από εκείνες με επίκεντρο τις πτυχές της ασφάλειας της μελλοντικής ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Bohuslav Sobotka (σοσιαλδημοκράτης) σκοπεύει να συζητήσει το Brexit και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τσεχικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Ο Sobotka υποστηρίζει ότι θέλει να έχει μια «πανεθνική» συζήτηση με όλο το πολιτικό φάσμα. Σύμφωνα με τον Πάβελ Φάρα, της Συνομοσπονδίας της Βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας, ένα από τα προβλήματα των συζητήσεων της Τσεχίας – ΕΕ είναι ότι τα ευρωπαϊκά θέματα χρησιμοποιούνται από του λαϊκιστές για τον αποπροσανατολισμό από άλλα σημαντικότερα ζητήματα.

«Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαίοι εκπρόσωποι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μερικές φορές προωθούν άχρηστες προτάσεις οι οποίες διχάζουν την ΕΕ, αντί να λύσουν τα τρέχοντα ζητήματα», προσέθεσε. «Δεν χρειαζόμαστε« περισσότερη Ευρώπη», αλλά «λιγότερη Ευρώπη». Χρειαζόμαστε λιγότερη γραφειοκρατία και κανονισμούς, περισσότερους δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και περισσότερο ελεύθερο εμπόριο», δήλωσε στη Euractiv.cz ο Τσέχος ευρωβουλευτής Jan Zahradil, του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος ODS (ECR). Μόνο το ένα τρίτο των Τσέχων (36%) πιστεύουν ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει μέλλον, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Απρίλιο του. Περισσότεροι από τους μισούς (53%) των 1063 ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ παρόμοιο με αυτούς της προηγούμενης δημοσκόπησης για το θέμα αυτό του 2012.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι η μετανάστευση (63%), η τρομοκρατία (47%) και η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών (15%), πιστεύουν οι Τσέχοι. «Οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς μόνο αν είναι βέβαιοι ότι ζουν σε μια περιοχή όπου ο πλήρης έλεγχο των εξωτερικών συνόρων είναι εξασφαλισμένος και όπου οι αρμόδιες αρχές έχουν επαρκή μέσα για την προστασία των ανθρώπων από τον κίνδυνο» ο Τσέχος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Tomáš PROUZA δήλωσε στην Euractiv.cz .

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει περισσότερο ως ένας ενεργητικός παγκόσμιος παίκτης και να ανταποκρίνεται δυναμικά σε εξωτερικές κρίσεις και απειλές πάσης φύσεως. Σχετικά με τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, τα οποία βρίσκονται επίσης ψηλά στις ανησυχίες των Τσέχων πολιτών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη διατήρηση των τεσσάρων ελευθεριών της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. «Οι τέσσερις ελευθερίες έχουν αναπτυχθεί εξίσου. Πρέπει να αποφύγουμε τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό τα μέτρα τα οποία θα περιορίζουν τις ελευθερίες αυτές», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Sobotka σε μια συνέντευξη στην Euroskop.cz, προσθέτοντας ότι το πιο επείγον ζήτημα είναι η ελευθερία της κυκλοφορίας. Το ζήτημα αυτό συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει, ο Τσέχος ευρωβουλευτής Luděk Niedermayer του φιλοευρωπαϊκού κόμματος της αντιπολίτευσης TOP 09 (ΕΛΚ), δήλωσε στην EurActiv.

 

 

X