Η ΥΠΕΞ της Κροατίας εξελέγη Γ.Γ του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Marija Pejčinović-Burić, η κεντροδεξιά υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, εξελέγη γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoE), όπως αναφέρει ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, Jutarnji list.

Με 159 ψήφους από 268 μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης -όπου κυριαρχεί το ΕΛΚ- του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) στο Στρασβούργο, ο Pejcinovic Buric νίκησε τον Βέλγο αντίπαλο της, Didier Reynders.

Στο Ζάγκρεμπ, η εκλογή της Pejčinović-Burić θεωρείται πραγματική επιτυχία, αλλά προκαλεί επίσης πολιτικό πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, καθώς πρέπει να επιλέξει νέο υπουργό εξωτερικών πριν από την προεδρία της Κροατίας της ΕΕ, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2020.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Ο πρωθυπουργός ήθελε τον Davor Božinović, επί του παρόντος υπουργό εσωτερικών, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό, αφού θα ήταν δύσκολο να αντικατασταθεί. Η EURACTIV.hr αναφέρει ότι ο πιο πιθανός υποψήφιος είναι ο Andrea Metelko-Zgombić, υφυπουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης, αλλά δεν είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος και αυτό θα είναι ένα πρόβλημα για τον Plenković, καθώς η δεξιά πτέρυγα του HDZ θα ήθελε να έχει έναν αξιωματούχο του κόμματος στη θέση αυτή.

Πηγές δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί ακόμη να ανακατατάξει την κυβέρνηση, επίσης υπό το πρίσμα ενός σκανδάλου με τον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Lovro Kuščević, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι δεν δήλωσε μέρος της περιουσίας του.

Ωστόσο, η εκλογή της Pejčinović-Burić επισκιάστηκε από την αποχώρηση αρκετών αντιπροσωπειών μετά την επικύρωση της επιστροφής της Ρωσίας στη συνέλευση. Η Μόσχα είχε ανασταλεί μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Η επιστροφή της Μόσχας σηματοδοτεί την πρώτη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την κατάληψη της Κριμαίας.