Η Βουλγαρία θέτει τρεις προϋποθέσεις για την άρση του βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός παρουσίασε τις προϋποθέσεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βαρέλι, αν και είπε ότι τρεις προϋποθέσεις υπήρχαν πάντα για τα Σκόπια. [Shutterstock/Alexandros Michailidis]

Η Βουλγαρία θα άρει το βέτο της στις ενταξιακές συνομιλίες της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, εάν πληρούνται τρεις προϋποθέσεις, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, ο συνασπισμός του οποίου αντιμετωπίζει σήμερα δονήσεις.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός παρουσίασε τις προϋποθέσεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βαρέλι, αν και είπε ότι τρεις προϋποθέσεις υπήρχαν πάντα για τα Σκόπια.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η Βουλγαρία έχει τρεις απαιτήσεις για πρόοδο στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας. Πρώτον: συμμόρφωση με τη θέση-πλαίσιο που έχει υιοθετηθεί από το βουλγαρικό κοινοβούλιο. Δεύτερον: τη συμπερίληψη των Βουλγάρων στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματά τους. Τρίτον, την εφαρμογή της Συμφωνίας Γειτονίας. Συνεργαζόμαστε τώρα για να δούμε αν είναι δυνατόν η ΕΕ να αποτελέσει εγγυητή για την εκπλήρωση των τριών προϋποθέσεων», δήλωσε ο Πέτκοφ.

Ο Βαρέλι δήλωσε ότι η Επιτροπή ελπίζει ότι μπορεί να ληφθεί απόφαση εγκαίρως για τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στα τέλη Ιουνίου.

«Δεν υπάρχει ακόμη λύση και μας απογοητεύει πολύ. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ χωρίς την έγκριση όλων των κρατών μελών. Εξακολουθώ να περιμένω την υποστήριξη μιας χώρας, δηλαδή της Βουλγαρίας, και εργαζόμαστε γι’ αυτό. με όλες αυτές τις συνομιλίες που είχα εδώ, καθώς και στα Σκόπια», δήλωσε ο Βαρέλι.

Από τον τετραμερή συνασπισμό του Πέτκοφ αποχώρησε το λαϊκιστικό κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» λόγω διαφωνιών για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα σχέδια του πρωθυπουργού να άρει το βέτο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

Ο Πέτκοφ απέρριψε τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σχετικά με τα σχέδιά του να άρει το βέτο ως «fake news», λέγοντας ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από το κοινοβούλιο.