Η Βουλγαρία προειδοποιεί την ΠΓΔΜ με πιθανό βέτο για NATO και ΕΕ

[bgnes]

Προειδοποίηση στην ΠΓΔΜ ότι θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας προκειμένου να ενταχθεί στο NATO και μελλοντικά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε ο βούλγαρος υπουργός Άμυνας Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ, ουσιαστικά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο βέτο από πλευράς Σόφιας.

Ο κ. Καρακατσάνοφ δήλωσε πως θα πειστεί ότι τα Σκόπια βρίσκονται στον σωστό δρόμο μόνον εφόσον διαπιστώσει πως αφαιρείται η «πλαστογράφηση» της ιστορίας από τα σκοπιανά σχολικά βιβλία, όπως μεταδίδει ο βουλγαρικός ραδιοσταθμός Focus, όπου μίλησε ο υπουργός.

Προσέθεσε πως η ΠΓΔΜ αυταπατάται εάν πιστεύει ότι η ένταξη στο NATO θα λύσει αυτομάτως όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα. Η συμμετοχή στην Συμμαχία αποτελεί ευκαιρία για την επίλυση προβλημάτων, όμως πρέπει η χώρα αυτή καθ’ αυτή να έχει την βούληση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, προσέθεσε.

Ξεκαθάρισε πως εάν Σόφια και Αθήνα δεν είναι απολύτως βέβαιες για την δέσμευση των Σκοπίων στα συμφωνηθέντα, η ένταξη στο NATO και στην ΕΕ δύσκολα θα γίνει πραγματικότητα.

Την Τετάρτη τα 29 κράτη-μέλη του NATO, ανάμεσά τους η Βουλγαρία, ενέκριναν σε πρώτη φάση το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στον οργανισμό. Απομένει η κύρωση του πρωτοκόλλου σε εθνικό επίπεδο από όλα τα κράτη-μέλη.

Σημειώνεται πως ο κ. Καρακατσάνοφ παραδοσιακά είναι ο εκφραστής της πιο σκληρής βουλγαρικής ρητορικής σχετικά με την ΠΓΔΜ, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών συνήθως υιοθετεί πιο ήπιους τόνους.

X