Η Βουλγαρία αποβάλλει ρώσο διπλωμάτη για λόγους κατασκοπείας

Ένας Ρώσος πολίτης, ο οποίος εργαζόταν ως Πρώτος Γραμματέας στη Ρωσική Πρεσβεία στη Σόφια, συνέλεγε πληροφορίες που είχαν χαρακτηριστεί ως κρατικά μυστικά από τον Σεπτέμβριο του 2018 με σκοπό να τις αποκαλύψει σε ξένη χώρα, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας.

«Έχει διαπιστωθεί ότι, από το Σεπτέμβριο του 2018, πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει πραγματοποιήσει δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών, πραγματοποιώντας τακτικές συνωμοτικές συναντήσεις με Βούλγαρους πολίτες, μεταξύ των οποίων και δημόσιοι υπάλληλοι υψηλού επιπέδου, οι οποίοι είχαν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες για τη Βουλγαρία, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», δήλωσε η εισαγγελία σε δήλωση της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας δήλωσε ότι ο Ρώσος διπλωμάτης είχε ήδη φύγει από τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, «ο διπλωματικός ακόλουθος δεν υπόκειται στην ποινική δικαιοδοσία του κράτους υποδοχής». Γι ‘αυτό, μολονότι υπάρχουν λόγοι για να ασκηθεί δίωξη εναντίον του διπλωμάτη για λόγους κατασκοπείας, προστατεύεται λόγω της ασυλίας του.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Η Βουλγαρία, σε αντίθεση με άλλα 14 κράτη μέλη της ΕΕ, δεν απέκλεισε τους Ρώσους διπλωμάτες σε αντίδραση για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Σάλισμπερι της Αγγλίας. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, δύο Ρώσοι υπήκοοι που συνδέονται με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών χρησιμοποίησαν έναν αντιπρόσωπο του Novichok. Αλλά μόλις τον περασμένο μήνα, στο Νικολάι Μαλινόφ, επιχειρηματία που ηγείται μιας φιλο-ρωσικής ΜΚΟ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες στη Σόφια για κατασκοπεία και ξέπλυμα χρημάτων για ρωσικές οργανώσεις.

Οι βούλγαροι εισαγγελείς απαγόρευσαν επίσης στο βετεράνο ρώσο υπάλληλο της υπηρεσίας ξένων πληροφοριών, Leonid Reshetnikov να εισέλθει στη Βουλγαρία για δέκα χρόνια. Ο Reshetnikov είναι ο Γενικός Υπολοχαγός της Ρωσικής Υπηρεσίας Ξένων Πληροφοριών και ο πρώην επικεφαλής του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Ο Krassen Nikolov από τη EURACTIV.bg σχολίασε: «Η κίνηση της Σόφιας είναι μάλλον έκπληξη εκ πρώτης όψεως και ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου ξεκινούν τεράστια ενεργειακά έργα όπως ο τουρκικός αγωγός και το πυρηνικό εργοστάσιο του Μπέλενε». Ωστόσο, τόνισε επίσης ότι οι εξελίξεις έλαβαν χώρα μετά την επίσκεψη του γενικού εισαγγελέα της Βουλγαρίας, Σότιρ Τσατσαρόφ και του αναμενόμενου διαδόχου του, Ιβάν Γκέσεφ στις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ρωσία επιθυμεί να συμμετάσχει στην κατασκευή του δεύτερου βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού στη Μπέλενε. Ο Λαβρόφ δήλωσε στη βουλγάρα ομόλογό του, Ekaterina Zaharieva, ότι η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom σκόπευε να συμμετάσχει στις διαδικασίες επιλογής κατασκευαστή.

Τον Ιούλιο του 2018, η Ελλάδα αποφάσισε επίσης να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο σε δύο άλλους υπό την υποψία ότι προσπάθησαν να υπονομεύσουν συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας. Η Μόσχα είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν πίσω από την κίνηση και σε απάντηση απέκλεισε δύο Ελληνες διπλωμάτες.

Ερωτηθείς για την υπόθεση, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε αρχικά δηλώσει στη EURACTIV.com ότι επρόκειτο για ένα «διμερές ζήτημα» και ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δεν θα επέμβει. Ερωτηθείς από τη EURACTIV σχετικά με το πώς η Κομισιόν είναι σε θέση να διατηρήσει την απόστασή της στην περίπτωση που ένα κράτος μέλος της ΕΕ δέχεται απειλές από τρίτη χώρα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι η ρωσική ανάμειξη στις ελληνικές εγχώριες υποθέσεις ήταν «απαράδεκτη».

 

(Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος | EURACTIV.com)

X