Η Βόρεια Μακεδονία αισιοδοξεί για άρση του βουλγαρικού βέτο

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Αρτάν Γκρούμπι δήλωσε ότι πληροφορήθηκε πως η Σόφια ενδέχεται να αλλάξει τη στάση της. [Shutterstock / NINA IMAGES]

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Αρτάν Γκρούμπι, πιστεύει ότι η Βουλγαρία ενδέχεται να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το βουλγαρικό βέτο μπορεί να αρθεί.

Η Βουλγαρία δεν έχει επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στην πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, η οποία σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, εξαιτίας εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν στη γλώσσα, στον πολιτισμό και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Γκρούμπι δήλωσε σε ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας ότι πληροφορήθηκε πως η Σόφια ενδέχεται να αλλάξει τη στάση της.

“Είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε πληροφορίες. Έχουμε ακριβείς πληροφορίες για το τι συμβαίνει μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, και αυτό μας δίνει πλήρη εμπιστοσύνη ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί. Προσπαθούμε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 14 Δεκεμβρίου να λάβουμε τα πρώτα θετικά μηνύματα ότι η πόρτα θα ανοίξει για εμάς”.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του έχει προετοιμάσει απάντηση στους όρους που θέτει η Βουλγαρία, οι οποίοι “πιστεύουμε ότι θα γίνουν αποδεκτοί”, όπως τόνισε.

“Στόχος μας είναι να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο και τους προσεχείς μήνες, προκειμένου να διεξάγουμε την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη”, ανέφερε.

Όσο για το μέλλον της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας μετά τη συντριπτική ήττα στις τοπικές εκλογές, ο Γκρούμπι παρέμεινε αισιόδοξος και μίλησε για “αύξηση της κοινοβουλευτικής στήριξης”.

“Οι τοπικές εκλογές δεν σχετίζονται με την κεντρική κυβέρνηση, και η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή. Ο Ζόραν Ζάεφ είναι το βασικό πρόσωπο στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας”.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ είχε επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ, λέγοντας ότι “δεν είναι περίπλοκο”, αλλά ότι πρώτα πρέπει να εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις.