Η Τσέχικη Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν

«Εκ μέρους της Τσεχικής Δημοκρατίας προτείνω να μην αναγνωρίσουμε τους Ταλιμπάν, σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, είναι προφανές ότι θα χρειαστεί να επικοινωνήσουμε μαζί τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». [EPA-EFE/Stringer]

Η Πράγα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Jakub Kulhánek. Θα είναι όμως απαραίτητη η επικοινωνία με τους Ταλιμπάν, είπε, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να υιοθετήσει μια ενιαία προσέγγιση επί του θέματος, όπως πρότειναν οι υπουργοί Εξωτερικών της ένωσης νωρίτερα μέσα στον μήνα.

«Εκ μέρους της Τσεχικής Δημοκρατίας προτείνω να μην αναγνωρίσουμε τους Ταλιμπάν, σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, είναι προφανές ότι θα χρειαστεί να επικοινωνήσουμε μαζί τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», δήλωσε ο Kulhánek στους δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Η Τσεχία σίγουρα δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν, πρόσθεσε.

«Πρέπει να κρίνουμε τους Ταλιμπάν βάσει των πράξεών τους και όχι με βάση αυτά που λένε. Νομίζω ότι θα πρέπει να αξιολογήσουμε από κοινού τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση τον [Αφγανό] λαό της», είπε ο Kulhanek.

«Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να ακολουθήσει η Ε.Ε. μια ενιαία προσέγγιση για τους Ταλιμπάν», δήλωσε ο Kulhanek.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είχαν θέσει αυστηρές προϋποθέσεις για την εντατικοποίηση των σχέσεών τους με τους Ταλιμπάν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων (CTK), το υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε την παροχή 1.8 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την υποστήριξη διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν.

X