Η Τσεχία καλεί την ΕΕ να δράσει για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής των Βαλκανίων

Στατιστικές της αλβανικής κυβέρνησης αποκαλύπτουν ότι 110 μαχητές είναι ενεργοί στη Βοσνία. Ωστόσο, ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος - περίπου 200 άτομα. Παρόμοια στρατόπεδα πιστεύεται ότι φιλοξενούνται στο Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια. [Oleg Zabielin]

Τουλάχιστον 3.000 πολίτες της ΕΕ έχουν πάει στις εμπόλεμες ζώνες στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος. Ορισμένοι έχουν εκπαιδευτεί σε χώρες των Βαλκανίων, σύμφωνα με έκθεση της Europol η οποία έχει σημάνει συναγερμό στην Τσεχική Δημοκρατία, όπως αναφέρει η EurActiv.cz.

Το μαχητικό Ισλάμ στις βαλκανικές χώρες αποτελεί σε μεγάλο βαθμό κληρονομιά των Γιουγκοσλαβικών πολέμων της δεκαετίας του 1990, και τα ίχνη του είναι ακόμα ιδιαίτερα ορατά στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Φανατικοί ισλαμιστές μαχητές δημιούργησαν κοινότητες στη Βοσνία στον απόηχο του πολέμου της τριετίας 1992-1995. Εκατοντάδες λεγόμενοι Βόσνιοι μουτζαχεντίν (mujahedeens) – ή ξένοι μουσουλμάνοι εθελοντές που πολέμησαν στη χώρα – έλαβαν βοσνιακή υπηκοότητα μετά τον πόλεμο.

«Η πλειοψηφία των ριζοσπαστικοποιημένων μπορεί να βρεθεί μεταξύ των ντόπιων», λέει ο Filip Tesař, Τσέχος ειδικός του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στην Πράγα.

«Εκτός από τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης στη Συρία, υπάρχουν και στρατόπεδα εκπαίδευσης μικρότερης κλίμακας στην ΕΕ και στις χώρες των Βαλκανίων», προειδοποίησε η Europol σε μια πρόσφατη έκθεση. Αυτό περιλαμβάνει την «εκπαίδευση επιβίωσης» σε στρατόπεδα που «επιτρέπουν σε στρατολόγους του Ισλαμικού Κράτους να δοκιμάζουν την καταλληλότητα και την αποφασιστικότητα των επίδοξων μελών».

Στατιστικές της αλβανικής κυβέρνησης αποκαλύπτουν ότι 110 μαχητές είναι ενεργοί στη Βοσνία. Ωστόσο, ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος – περίπου 200 άτομα. Παρόμοια στρατόπεδα πιστεύεται ότι φιλοξενούνται στο Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια.

«Αποτελεί πρόβλημα κυρίως για τις μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας», δήλωσε ο Τσέχος ευρωβουλευτής Tomáš Zdechovský ο οποίος παρακολουθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

«Επικεντρώνονται σε ανθρώπους που ταξιδεύουν στην Τουρκία και τη Συρία, αλλά όχι σε εκείνους που έρχονται προς τα Βαλκάνια», υποστηρίζει ο Zdechovský.

Ανταλλαγή πληροφοριών στην ΕΕ

Το ριζοσπαστικό Ισλάμ δεν είναι μόνο μια ανησυχία για τη γειτονιά της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Tesař, τουλάχιστον πέντε ισλαμιστές από τα Σκόπια και πέντε από το Κοσσυφοπέδιο ζούσαν στο παρελθόν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας.

«Άλλοι Αλβανοί που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στη Συρία και το Ιράκ σταμάτησαν στη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αίγυπτο ή τη Σαουδική Αραβία», έγραψε σε ένα άρθρο γνώμης για τη EurActiv.cz.

Οι Αλβανοί δεν είναι οι μόνοι που εμπλέκονται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ένα πέμπτο των Βόσνιων πολιτών που έφυγαν για τη Συρία και το Ιράκ έχουν επισκεφθεί συγγενείς και φίλους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ εργάζονται εκεί, είτε νόμιμα είτε παράνομα. Ορισμένοι από αυτούς έχουν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια.

Διεθνείς εμπειρογνώμονες σε θέματα τρομοκρατίας είναι πεπεισμένοι ότι η βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών, όχι μόνο μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών στις χώρες των Βαλκανίων, αλλά και στο εσωτερικό της ΕΕ, είναι απαραίτητη για την βελτίωση της κατάστασης.
Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου των κρατών μελών της ΕΕ και ο επιχειρησιακός συντονισμός είναι τα κύρια καθήκοντα του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (ECTC). Το ECTC ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015, όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

Διεύρυνση της ΕΕ

Ο Τσέχος ευρωβουλευτής Zdechovský πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναγκάσει τις υποψήφιες χώρες οι οποίες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τον περασμένο Φεβρουάριο να πολεμήσουν το ριζοσπαστικό Ισλάμ – συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Βοσνίας.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο να πειστεί η Βοσνία να εκδιώξει τους ριζοσπαστικούς ιμάμηδες, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα δωρητές σε έργα φιλανθρωπίας σε αυτή την πολύ φτωχή χώρα», δήλωσε ο Zdechovský.

X