Η Τουρκία σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση εναντίον των Κούρδων της Συρίας

Η Τουρκία και η ΕΕ δεν συμφωνούν ως προς τον ορισμό της έννοιας «τρομοκρατία». Η Άγκυρα τείνει να χαρακτηρίσει ως τρομοκράτες τους ιδεολογικά αντίθετους με το καθεστώς.

Η Τουρκία ετοιμάζεται για πιθανή περαιτέρω στρατιωτική δράση εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στη βόρεια Συρία, σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες για το θέμα με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία – όπως δήλωσαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εξαλείψει τις απειλές που προέρχονται από τη βόρεια Συρία. Πρόσθεσε ότι μια επίθεση της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο Τούρκοι αστυνομικοί ήταν «η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Η Τουρκία δήλωσε ότι η αστυνομία στην περιοχή Αζάζ της Συρίας χτυπήθηκε σε επίθεση με πυραύλους την Κυριακή (17 Οκτωβρίου) που ξεκίνησε από το Τελ Ριφαάτ από το YPG. Η Άγκυρα θεωρεί ότι η τρομοκρατική ομάδα έχει διασυνδέσεις με το ΡΚΚ.

Φαίνεται ότι η Τουρκία και η Ε.Ε. δεν συμφωνούν ως προς τον ορισμό της έννοιας «τρομοκρατία». Η Άγκυρα τείνει να χαρακτηρίσει ως τρομοκράτες τους ιδεολογικά αντίθετους με το καθεστώς.

«Είναι απαραίτητο να καθαριστούν οι περιοχές, ιδίως η περιοχή Τελ Ριφαάτ από την οποία συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον μας», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος στο Reuters.

Από την άλλη, οι τουρκικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει τρεις εισβολές τα τελευταία πέντε χρόνια, καταλαμβάνοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα συνοριακής ακτογραμμής.

Ρωσικά αεροσκάφη, μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν, αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, αυτόνομοι τζιχαντιστές, αμερικανικά στρατεύματα και συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στήνουν επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, καθώς και στο κουρδικό YPG.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το YPG ως βασικό σύμμαχο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία. Η Ρωσία, από τη μεριά της, έχει στείλει δυνάμεις στην περιοχή για να υποστηρίξει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αβέβαιος ο χρόνος διεξαγωγής

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι στρατιωτικοί και η εθνική υπηρεσία πληροφοριών MIT έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζονται.

«Η απόφαση για αυτό έχει ληφθεί και ο απαραίτητος συντονισμός θα γίνει σε συνεργασία με συγκεκριμένες χώρες. Αυτό το θέμα θα συζητηθεί με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ερντογάν θα συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη στα τέλη Οκτωβρίου.

Ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι το YPG πρέπει να απομακρυνθεί τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα, σημειώνοντας ότι η Ρωσία είχε τον πλήρη έλεγχο των περιοχών από τις οποίες ξεκίνησαν οι πρόσφατες επιθέσεις, μαζί με κάποιους ιρανικούς παράγοντες.

Ο Ερντογάν θα έρθει σε επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τις συνομιλίες με τον Μπάιντεν, όπως είπε.

«Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από τη διπλωματία και το PYD δεν εγκαταλείψει αυτές τις περιοχές, η επιχείρηση φαίνεται αναπόφευκτη» – δήλωσε, χρησιμοποιώντας τη συντομογραφία YPG και ενώ αναφερόταν στο Τελ Ριφαάτ και σε «πολλές άλλες περιοχές».

Τη Δευτέρα, μάλιστα, οβίδες που πιστεύεται ότι εκτοξεύθηκαν από μια περιοχή που ελέγχεται από τα YPG ανατολικά του Τελ Ριφαάτ εξερράγησαν στην τουρκική πόλη Καρκάμις, απέναντι από τα σύνορα με τη Τζαραμπλούς της Συρίας, προκαλώντας μικρές ζημιές – όπως ανέφερε η τουρκική πλευρά.

Η Αζάζ και η Τζαράμπλους βρίσκονται υπό τον έλεγχο ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία από την πρώτη εισβολή της Άγκυρας στη Συρία το 2016 – μια επιχείρηση που αποσκοπούσε στην απομάκρυνση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και του YPG από τα σύνορα.

Έκτοτε, η Άγκυρα έχει εξαπολύσει δύο ακόμη επιθέσεις στη Συρία εναντίον του YPG: η μία στοχεύει στη βορειοδυτική περιοχή Αφρίν και η άλλη ανατολικότερα.