Η συμμαχία του ευρωπαϊκού στρατού του Μακρόν, μεγαλώνει σε Ισχύ

macron-coalition [Defensie.nl]

Καθώς η Νορβηγία και η Σουηδία ενώθηκαν πρόσφατα υπό τη Γαλλική ηγεσία της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας και παρέμβασης, Ε12 και οι Υπουργοί Άμυνας, της στρατιωτικής συμμαχίας δέχθηκαν το αίτημα για τη  συμμετοχή της Ιταλίας, το αμυντικό όνειρο του Emmanuel Macron, αρχίζει να αποκτα μια σιωπηρή αλλά σταθερή εξέλιξη.

Ο Ε12, είχε προταθεί αρχικά από τον πρόεδρο του Γαλλικού κράτους, σε ομιλία του στην Σορβόνη τον Σεπτέμβριο του 2017. Εκεί ζήτησε την προώθηση της Ευρωπαϊκής στρατηγικής στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς και τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού.

Η πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της Γαλλίας είχε δημιουργηθεί επίσημα τον Ιούνιο του 2018, όταν οι Υπουργοί Άμυνας του Βελγίου, της Δανίας, της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Γαλλίας της Ολλανδίας της Πορτογαλίας της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασίλειου υπέγραψαν μια επιστολή προθέσεων στο Παρίσι, καθιερώνοντας τη συνεργασία τους και εκτός των υφιστάμενων δομών, όπως του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Άμυνας.

Η Φινλανδία προσχώρησε στη στρατιωτική συμμαχία τον Νοέμβριο του 2018, όταν η  πρωτοβουλία άρχισε να λειτουργεί και επίσημα. Στη δεύτερη συνάντηση της συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε στις Κάτω Χώρες, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, οι δέκα Υπουργοί της Άμυνας καλωσόρισαν τη Νορβηγία και τη Σουηδία στους κόλπους της συμμαχίας. Οι Υπουργοί υπέγραψαν ένα έγγραφο που εσώκλειε τους όρους της συμμετοχής, εργασιακές μεθόδους, καθώς και το αντικείμενο της πρωτοβουλίας, κλείνοντας με τη συμφωνία ότι: «Όλοι οι υψηλού επιπέδου στρατιωτικοί εκπρόσωποι, θα συναντώνται δύο φορές τον χρόνο».

Σύμφωνα με το ιδρυτικό έγγραφο, η ιδέα είναι να αναπτυχθεί η ικανότητα της δημιουργίας μιας ταχείας κοινής στρατιωτικής επιχείρησης, που αφορά στην εκκένωση των πολιτών ή την ανακούφιση από καταστροφές. Μιας «Κοινής Στρατηγικής Κουλτούρας», που θα μπορεί να κάνει δυνατή την αλληλενέργεια ανάμεσα στα κράτη μέλη, πράττοντας από κοινού στις αποστολές, ως κομμάτι του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε, των Η.Ε, αλλά και άλλων ad-hoc συμμαχιών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τα συμμετέχοντα κράτη συμφώνησαν να μην αντιγράψουν τις ήδη υπάρχουσες δομές, όπως του ΝΑΤΟ της Ε.Ε, των Η.Ε, καθώς και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). «Το Ε12, θα είναι ένα ευέλικτο μη δεσμευτικό FORUM, στο οποίο όλοι οι συμμετέχοντες θα είναι ίσοι».

«Το Ε12, μας έχει ήδη επιτρέψει να παρέμβουμε στις Μπαχάμες, για να βοηθήσουμε τα θύματα του τυφώνα Dorian, το προσωπικό μας, τώρα, βρίσκεται σε στενή επαφή», δήλωσε η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας  Florence Parly, μετά τη συνάντηση.

«Αυτή η νέα κοινή στρατηγική κουλτούρα θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε περισσότερο στον συντονισμό, ώστε να είμαστε σε θέση να πραγματοποιούμε επιχειρήσεις εκκένωσης υπηκόων ή ακόμα και επιχειρήσεις υψηλών εντάσεων», πρόσθεσε η Parly.

Επιπλέον, η Ιταλία δήλωσε την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, ότι είναι πρόθυμη να ενταχθεί στη συμμαχία των στρατιωτικών δυνάμεων και είναι έτοιμη να αντιδράσει σε κρίσεις κοντά στα σύνορα της Ηπείρου.

Η δήλωση της Ρώμης ήρθε μετά από συνομιλίες μεταξύ του Macron και του Ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte, στις 18 Σεπτεμβρίου, με στόχο να ¨αλλάξουν τη σελίδα¨, της προηγούμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης της Ιταλίας και να αναθερμάνουν τους δεσμούς μεταξύ  Παρισιού και Ρώμης.

«Η Ιταλία ανακοίνωσε επίσημα την ετοιμότητά της στο να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης Ε12, προσφέροντας την ιδιαίτερη εθνική της εμπειρία της, στον τομέα της ασφάλειας στην Μεσόγειο», ανέφερε σε δήλωσή του, το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Όσο το έργο της Πρωτοβουλίας Παρέμβασης, αρχίζει να αποκτά δυναμική, το Ε12, σχεδιάζει να λειτουργήσει μια πιο «ελαφριά» μόνιμη γραμματεία βασισμένη σε ένα δίκτυο στρατιωτικών και αξιωματικών συνδέσμων, όπου το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, θα επιτρέπει στο Παρίσι να επιβλέπει τον ρυθμό του έργου.

Υπό τον Macron, η Γαλλία έχει καταβάλει προσπάθειες για την προώθηση της ευρωπαϊκής αμυντικής ολοκλήρωσης και θα έχει τον πιο αναπτυγμένο στρατό της Ε.Ε των 27, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το Μπλόκ.

Η Florence Parly, δήλωσε πέρυσι ότι το Ε12, «είναι σαφώς μια πρωτοβουλία που επιτρέπει σε ορισμένα κράτη εκτός Ε.Ε, να συνεργαστούν», σημειώνοντας πως: «Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να διατηρήσει μια συνεργασία με την Ευρώπη πέρα από τους διμερής δεσμούς», μετά το Brexit.

Σύμφωνα με πρόταση της Γαλλίας, ορισμένα από τα στρατιωτικά έργα της Ε.Ε, τα οποία αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας του Μπλοκ, θα μπορούσαν να ενσωματωθούν μελλοντικά στο Ε12.