Η Σουηδία υποστηρίζει την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Σε συνέντευξη Τύπου με την Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Olta Xhacka, είπε: «Η Σουηδία υποστηρίζει την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. Η απόφαση της Ε.Ε. να ανοίξει συνομιλίες με την Αλβανία αποτελεί συνέχεια των σχέσεών μας». [Shutterstock / Ahmed Elborollosy]

Η Ann Linde, προεδρεύουσα του Συμβουλίου του ΟΑΣΕ και Σουηδική υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την υποστήριξή της για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. κατά την επίσκεψή της στα Τίρανα την Τρίτη.

Σε συνέντευξη Τύπου με την Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Olta Xhacka, είπε: «Η Σουηδία υποστηρίζει την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. Η απόφαση της Ε.Ε. να ανοίξει συνομιλίες με την Αλβανία αποτελεί συνέχεια των σχέσεών μας».

Για το οργανωμένο έγκλημα, δήλωσε ότι «πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων των ελαφρών φορητών όπλων».

Ο σκοπός της επίσκεψής της ήταν η σύναψη Συμφωνίας Αλβανίας- ΟΑΣΕ για τη βελτίωση της συνεργασίας στο θέμα της κακής χρήσης και διανομής ελαφρών φορητών όπλων. Στα πλαίσια της επίσκεψης, συναντήθηκε μάλιστα και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Η ψήφος εμπιστοσύνης της Linde προηγείται της Συνόδου κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων όπου θα τεθεί το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και διαφωνίες σχετικά με την ένταξη της χώρας.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden τάχθηκε, επίσης, υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας ένταξης και για τις έξι υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.