Η Ρωσία «βλέπει» κοινή στρατιωτική δράση με τις ΗΠΑ στο Χαλέπι

Ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατού από την Ρωσία και τις ΗΠΑ διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για το Χαλέπι και για την αποκατάσταση της συνολικής κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται κοντά στην εκκίνηση κοινής στρατιωτικής δράσης εναντίον μαχητών στο Χαλέπι της Συρίας, όπως ανέφεραν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων τη Δευτέρα (15 Αυγούστου), παράθεσε δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Η μάχη για τον έλεγχο της διαιρεμένης πόλης των περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες και έχουν υπάρξει κάποια κέρδη για τις ομάδες ανταρτών που μάχονται εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Η Ρωσία υποστηρίζει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετούς σύγκρουση στη Συρία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την παραίτηση του Άσαντ. Ωστόσο, και οι δύο συμμετέχουν σε συζητήσεις για την προσπάθεια εξεύρεσης  μιας πολιτικής λύσης προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατού από την Ρωσία και τις ΗΠΑ διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για το Χαλέπι και για την αποκατάσταση της συνολικής κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

«Είμαστε τώρα σε μια πολύ ενεργή φάση των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, παραθέτοντας τον Σόιγκου. «Προχωράμε βήμα προς βήμα πιο κοντά σε ένα σχέδιο – και μιλάω μόνο για το Χαλέπι- το οποίο θα επιτρέψει πραγματικά να αρχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί για την αποκατάσταση της ειρήνης, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε αυτή την ταραγμένη γη.»

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Σόιγκου, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ελίζαμπεθ Τρουντό είπε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον: «Έχουμε δει τις εκθέσεις και δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε … Παραμείνουμε σε στενή επαφή (με τους Ρώσους αξιωματούχους).»

Η Τρουντό είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να πιέζουν για μια ευρύτερη παύση των εχθροπραξιών στη Συρία σε συνεργασία με τη Ρωσία.

Η μάχη για το Χαλέπι είναι «μία από τις πιο καταστροφικές αστικές συγκρούσεις στη σύγχρονη εποχή»,  δήλωσε τη Δευτέρα ο Πέτερ Μάουρερ, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

«Κανείς και πουθενά δεν είναι ασφαλής. Οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς, με τα σπίτια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία να βρίσκονται όλα στη γραμμή του πυρός. Οι άνθρωποι ζουν σε κατάσταση φόβου. Τα παιδιά έχουν τραυματιστεί. Η κλίμακα του πόνου είναι τεράστια», ανέφερε ο Μάουρερ σε μια δήλωση.

Η ΔΕΕΣ επανέλαβε την έκκλησή της προς όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παραδώσουν προμήθειες σε πολίτες οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάγκη από τρόφιμα και καθαρό νερό σε όλο το Χαλέπι.

Η Ρωσία έχει στείλει βοήθεια στο Χαλέπι και συνδράμει στην ανοικοδόμηση κατεστραμμένων σταθμών άντλησης νερού, δήλωσε ο Σόιγκου. Περίπου 700.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στο Χαλέπι και οι κάτοικοι στο ανατολικό τμήμα της πόλης είναι «όμηροι των ένοπλων ομάδων», πρόσθεσε.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι Σύριοι μαχητές είχαν προχωρήσει σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός γύρω από το Χαλέπι προκειμένου να ανασυνταχθούν.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε ότι το Ιράν, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

«(Πρέπει) να καθίσουν στο τραπέζι και να διαπραγματευτούν», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ  στο πρακτορείο ειδήσεων RIA, λέγοντας ότι θα συναντηθεί με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα του Κατάρ, τη Ντόχα, την Τρίτη (16 Αυγούστου).

Ωστόσο, ο επίσημος εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης της Επιτροπής Υψηλών Διαπραγματεύσεων (HNC), Ριάντ Νάσαν Άγα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η HNC δεν γνώριζε για αυτή τη συνάντηση. Ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε που αναφερόταν η «αντιπολίτευση» Μπογκντάνοφ .

X