Η Ρωσία βλέπει την Κροατία ως έναν αξιοσέβαστο Ευρωπαίο εταίρο

Η Κροατία και η Ρωσία πιστεύουν ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση για την κρίση στην Ουκρανία ως μέρος των συμφωνιών του Μινσκ από το 2014 και το 2015. [EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY]

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν στη Μόσχα, τόνισε ότι η Ρωσία βλέπει την Κροατία ως «έναν αξιοσέβαστο Ευρωπαίο εταίρο» με τον οποίο έχει ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

Όταν κανονιζόταν η επίσκεψη, οι διεθνείς συνθήκες ήταν πολύ πιο διαφορετικές, αλλά αυτό έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε «αρκετά ανοιχτά» για την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, είπε ο Κροάτης υπουργός. Η επίσκεψη ξεκίνησε με κατ’ ιδίαν συζητήσεις των υπουργών.

Ο Γκρλιτς Ράντμαν είπε στον Τύπο ότι μετέφερε στον Λαβρόφ ορισμένα μηνύματα από μια άτυπη συνάντηση ευρωπαίων υπουργών που πραγματοποιήθηκε στη Βρέστη της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα. Η Κροατία και η Ρωσία πιστεύουν ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση για την κρίση στην Ουκρανία ως μέρος των συμφωνιών του Μινσκ από το 2014 και το 2015. Οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν την πλήρη απόσυρση του στρατού από την ανατολική Ουκρανία, μεγαλύτερη αυτονομία για το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ και την αποκατάσταση του πλήρους ελέγχου της Ουκρανίας στα ανατολικά σύνορα.

Πρόσφατα στο Κίεβο, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ουκρανία, και Κροάτες διπλωμάτες υποστήριξαν ανοιχτά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, προσφέροντας να μοιραστούν την εμπειρία της Κροατίας στην ειρηνική επανένταξη της περιοχής του ποταμού Δούναβη τη δεκαετία του 1990.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Κροατία και η Ουκρανία έχουν διαφορετικές ερμηνείες για να οδηγήσει «η εμπειρία αυτή προς την ειρηνική ολοκλήρωση», με την Κροατία «να σκέφτεται τις ανθρωπιστικές πτυχές, να λύνει γλωσσικά προβλήματα, να δημιουργεί πολιτιστικές αυτονομίες» και την Ουκρανία να θέλει να χρησιμοποιήσει «το στρατιωτικό μέρος της διαδικασίας που προχώρησε».

«Τέτοιες προθέσεις, που ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν, είναι επικίνδυνες», είπε, προσθέτοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε πει ότι «Οι Ουκρανοί που θεωρούν τους εαυτούς τους Ρώσους μπορούν να φύγουν για τη Ρωσία».

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας συνειδητοποιήσαμε ότι το Ζάγκρεμπ κατανοεί τη ρητορική και τις παρατηρήσεις μας» σχετικά με τη φιλοδοξία του Κιέβου να χρησιμοποιήσει τα στρατιωτικά στοιχεία της εμπειρίας της Κροατίας, είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι για το ουκρανικό ζήτημα «δεν υπάρχει σχέδιο Β, μόνο η συμφωνία του Μινσκ, η οποία πρέπει να τηρηθεί μέχρι το τελευταίο σημείο».