Η Ρωσία απειλεί να μπλοκάρει την πρόσβαση στη Wikipedia

Η Wikipedia έχει ήδη αμυνθεί απέναντι στην απειλή του επικείμενου κλεισίματος και δημοσιοποίησε την επιστολή της εποπτικής αρχής. [SASCHA STEINBACH/EPA]

Η ρωσική υπηρεσία ελέγχου των μέσων ενημέρωσης απειλεί να αποκλείσει την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia λόγω του λήμματός της για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά προσπαθειών καταστολής της ελεύθερης κάλυψης των γεγονότων του πολέμου από τα μέσα ενημέρωσης.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ρωσική ηγεσία προσπάθησε να περιορίσει τη ροή πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, για παράδειγμα, ήταν υποχρεωμένα να ακολουθούν την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου στις αναφορές τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έρχονταν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα ή θα έπρεπε να κλείσουν. Οι αρχές έχουν ήδη κλείσει αρκετά ρωσικά μέσα που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τον «έλεγχο του αφηγήματος» του Κρεμλίνου.

Η Wikipedia βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο της ρωσικής αρχής για τα μέσα ενημέρωσης, , επειδή το ρωσόφωνο άρθρο της Wikipedia για τον πόλεμο αποκλίνει από τον επίσημο απολογισμό του Κρεμλίνου.

Το λήμμα της Wikipedia παρακολουθεί σχολαστικά την πορεία της σύγκρουσης και περιέχει πάνω από 500 πηγές, ορισμένες από τις οποίες διαφέρουν από το αφήγημα της Ρωσίας. Επιπλέον, το λήμμα της Wikipedia κάνει λόγο για «εισβολή» της Ρωσίας, ενώ η επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου αναφέρεται σε «στρατιωτική επιχείρηση» για «ειρηνικούς σκοπούς».

Ο αριθμός των θυμάτων που αναφέρεται στο λήμμα αποκλίνει επίσης από τον επίσημο απολογισμό της Μόσχας για τη σύγκρουση καθώς παρατίθενται στοιχεία από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, τα οποία είναι σαφώς πολύ υψηλότερα από εκείνα που δίνει το Κρεμλίνο.

Φιγουράροντας στην κορυφή της ρωσικής σελίδας της Wikipedia με περίπου τρία εκατομμύρια επισκέψεις, το λήμμα του πολέμου στην Ουκρανία εμφανίζεται αρκετά «ενοχλητικό» για τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, αυτό ισοδυναμεί με παραβίαση που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στο μπλοκάρισμα της Wikipedia.

Η απάντηση της Wikipedia

Η Wikipedia έχει ήδη αμυνθεί απέναντι στην απειλή του επικείμενου κλεισίματος και δημοσιοποίησε την επιστολή της εποπτικής αρχής.

Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφύγει νομικά κατά του επαπειλούμενου κλεισίματος, αν και οι πιθανότητες επιτυχίας της στα ρωσικά δικαστήρια είναι λίγες.

Για το λόγο αυτό, η Wikipedia έχει ήδη δημοσιεύσει συμβουλές για το πώς να παρακάμψει κανείς το μπλοκάρισμα.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία σφίγγει ολοένα και περισσότερο τον κλοιό της στην ελευθερία της έκφρασης.

Σύμφωνα με τους Moscow Times, η Κρατική Δούμα ετοιμάζει σχέδιο νόμου που αποσκοπεί στην ποινικοποίηση της διάδοσης «ψευδών» πληροφοριών σχετικά με τον ουκρανικό πόλεμο, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 15 ετών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, δεν επιτρέπεται η παραποίηση του «σκοπού, του ρόλου και των καθηκόντων» του ρωσικού στρατού, ούτε η δημοσίευση στοιχείων για τις ρωσικές στρατιωτικές απώλειες που δεν προέρχονται από το ίδιο το Κρεμλίνο.