Η πρωθυπουργός υπόσχεται την υποστήριξη της Δανίας στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ

«Ο δρόμος προς την ένταξη στην ΕΕ μπορεί να είναι μακρύς και απαιτητικός. Υπάρχουν απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό. Αλλά θα σας υποστηρίξουμε σε όλη τη διαδρομή», δήλωσε η Φρεντέρικσεν. [EPA-EFE/MARTIN SYLVEST]

Η Δανία υποστηρίζει το καθεστώς της Ουκρανίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην ουκρανική Ράντα την Τρίτη.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχηγοί κρατών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας επισκέφθηκαν το Κίεβο και υποστήριξαν δημοσίως το καθεστώς υποψηφιότητας της Ουκρανίας. Την Τρίτη (21 Ιουνίου), η Φρεντέρικσεν εξέφρασε την ίδια άποψη σε ομιλία της στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

«Ο δρόμος προς την ένταξη στην ΕΕ μπορεί να είναι μακρύς και απαιτητικός. Υπάρχουν απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό. Αλλά θα σας υποστηρίξουμε σε όλη τη διαδρομή», δήλωσε η Φρεντέρικσεν, προσθέτοντας: «Ανήκετε στην Ευρώπη. Και η Ευρώπη σας ανήκει».

Η Φρεντέρικσεν είναι η τέταρτη αρχηγός κράτους που απευθύνεται στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου. Οι άλλοι τρεις είναι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραουιέτσκι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στην ομιλία της στην ουκρανική Ράντα, η Φρεντέρικσεν έκανε επίσης παραλληλισμούς μεταξύ του σημερινού αγώνα για ελευθερία στην Ουκρανία και του αντιστασιακού κινήματος της Δανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόσθεσε ότι η καταστροφή του πολέμου είναι «σπαρακτική», όπως είδε με τα ίδια της τα μάτια όταν επισκέφθηκε τον Απρίλιο την ουκρανική πόλη Borodyanka.

«Είδα την απίστευτη δύναμη του ουκρανικού λαού. Τη δύναμη ενός περήφανου έθνους. Τη σιδερένια θέληση ενός ελεύθερου λαού. Αδύνατον να συντριβεί», είπε, προσθέτοντας ότι οι Δανοί έχουν «βαθύτατο σεβασμό» για τους Ουκρανούς και ότι δεν πολεμούν μόνο για την Ουκρανία, αλλά για «ελεύθερα έθνη σε όλο τον κόσμο».

«Είναι ένας πόλεμος μεταξύ ελευθερίας και καταπίεσης. Μεταξύ δημοκρατίας και τυραννίας. Ένας πόλεμος που κανείς μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει», δήλωσε η Φρεντέρικσεν, υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο ότι όταν η ΕΕ αναδύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε ως δομικά στοιχεία αξίες όπως η ειρήνη, η δικαιοσύνη και η δημοκρατία.

«Για πολλά χρόνια υπερηφανευόμασταν για αυτές τις αξίες. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν φορές που δεν τις τηρήσαμε. Στιγμές που ήμασταν πολύ αργοί για να καταλάβουμε τι συνέβαινε. Διστάσαμε και δεν κάναμε αρκετά. Η Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του ’90. Η Ουκρανία το 2014. Αυτές δεν ήταν περήφανες στιγμές για την Ευρώπη», δήλωσε η Δανή πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτή «δεν είναι μια από αυτές τις στιγμές» και ότι είναι καιρός για την Ευρώπη να δείξει ότι «οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι μόνο λόγια».

«Αν αποτύχουμε να σας βοηθήσουμε, αν αποτύχουμε να απωθήσουμε τον Πούτιν, τότε αποτυγχάνουμε οι ίδιοι. Η ελευθερία σας είναι και δική μας ελευθερία», κατέληξε η Φρεντέρικσεν.