Η Πολωνία πιέζει για έβδομο πακέτο ρωσικών κυρώσεων

«Κατά την άποψή μας, το έβδομο πακέτο κυρώσεων πρέπει να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να διατηρήσουμε την πίεση (στη Ρωσία)», δήλωσε ο υπουργός. [EPA-EFE/MASSIMO PERCOSS]

Έβδομη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εξαγωγής τεχνολογίας, θα ζητήσει η Πολωνία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Marcin Przydacz στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Η κυβέρνηση θα απευθύνει έκκληση για περαιτέρω κυρώσεις στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΕΥ) στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα (20 Ιουνίου), μεταδίδει το πολωνικό ραδιόφωνο RMF FM. Το νέο πακέτο, όπως προτείνεται από την Πολωνία, θα περιλαμβάνει την αναστολή της εξαγωγής ευρωπαϊκών τεχνολογιών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων αγαθών διπλής χρήσης.

«Κατά την άποψή μας, το έβδομο πακέτο κυρώσεων πρέπει να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να διατηρήσουμε την πίεση (στη Ρωσία)», δήλωσε ο υπουργός. «Μας υποστηρίζουν τα κράτη της Βαλτικής και ελπίζουμε ότι και άλλοι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν σε αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Εκτός από το εμπάργκο στην τεχνολογία, ένα άλλο πακέτο θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την ενίσχυση των δράσεων κατά του ρωσικού τραπεζικού συστήματος και των καναλιών προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, τόνισε ο Przydacz.

«Το έκτο πακέτο κυρώσεων έπληξε σκληρά τη Ρωσία, αλλά δεν καταφέραμε να αποδυναμώσουμε επαρκώς τον Πούτιν και την πολεμική του μηχανή», επισήμανε ο υπουργός. Ως εκ τούτου, «υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω και οξύτερες κυρώσεις», είπε.

Ο Przydacz «θεωρείται ένας από τους πιο αφοσιωμένους και εκτιμώμενους Πολωνούς διπλωμάτες στη διεθνή σκηνή», σύμφωνα με την Welt am Sonntag. Στο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι αρμόδιος για τις υποθέσεις ασφαλείας και την ανατολική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, γεγονός που τον κάνει να διαδραματίζει «ρόλο-κλειδί στη συνεχιζόμενη κρίση», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Τη Δευτέρα (20 Ιουνίου) δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τις νέες κυρώσεις, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο της ΕΕ θα επανέλθει πιθανότατα στο θέμα αργότερα.