Η Πολωνία αγνοεί την ΕΕ για τα θέματα δικαιοσύνης

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orbán [Council]

Η Πολωνία απέρριψε τη Δευτέρα (20 Φεβρουαρίου) τις απαιτήσεις για την εφαρμογή δικαστικών μεταρρυθμίσεων που κρίνονται απαραίτητες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Η Πολωνία κινδυνεύει να χάσει το δικαίωμα ψήφου στην ΕΕ, αλλά μια τέτοια κίνηση απαιτεί ομοφωνία, ενώ η Ουγγαρία δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τις κυρώσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει προθεσμία στην πολωνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, για την εφαρμογή μέτρων για την προστασία των εξουσιών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μετά από μια σειρά νέων διορισμών και μεταρρυθμίσεων οι οποίες στόχευαν στο να αποδυναμώσουν την ανεξαρτησία του.

Οι επικριτές κατηγόρησαν το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) ότι στοχεύει να στελεχώσει το Συνταγματικό Δικαστήριο με υποστηρικτές του, υπονομεύοντας τη δυνατότητά του να αμφισβητήσει τους νέους νόμους. Το PiS υποστήριξε ότι είναι άδικο το γεγονός ότι ένα συνταγματικό δικαστήριο με την πλειοψηφία των δικαστών που έχουν διοριστεί από το προηγούμενο κοινοβούλιο να είναι σε θέση να απορρίψει πολιτικές για τις οποίες το PiS εξασφάλισε εντολή στις εκλογές του 2015.

Η άνευ προηγουμένου διαδικασία παρακολούθησης που δρομολόγησε η Επιτροπή κατά της Πολωνίας πριν από ένα χρόνο θα μπορούσε να καταλήξει στο να χάσει η Βαρσοβία το δικαίωμα ψήφου της στην ΕΕ, αν όλοι οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ συναινέσουν σε αυτό.

Η Επιτροπή από τον Ιούλιο έθεσε στην Πολωνία προθεσμία τριών μηνών για να αποσύρει τις αλλαγές ή αλλιώς θα αντιμετώπιζε κυρώσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανέφερε σε δήλωσή του τη Δευτέρα ότι είχε υποβάλει απάντηση στις ανησυχίες της Επιτροπής.

Το πολωνικό ΥΠΕΞ, κατηγόρησε επίσης, τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς ότι «στιγματίζει» τη Βαρσοβίας και ότι παίζει «πολιτικό παιχνίδι». Ο Τίμερμανς υπήρξε μία από τις πιο δυναμικές φωνές της ΕΕ, η οποία ζητούσε από τη Βαρσοβία να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις για το συνταγματικό δικαστήριο. «Είναι σαφές ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να το κάνει μόνη της» δήλωσε ο Τίμερμανς σε συνέντευξη στο Reuters το Σάββατο. «Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

 

Οι Βρυξέλλες χάνουν τη μάχη;

Στην Ουγγαρία, οι συνταγματικές αλλαγές, η καταστολή των μέσων ενημέρωσης και η «ειδική νομοθεσία» η οποία βλάπτει τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών έχουν ενοχλήσει τις Βρυξέλλες και αποτέλεσαν το έναυσμα για διαδικασίες επί παραβάσει. Όμως, η Κομισιόν ΕΕ ήταν λιγότερο επικριτική για την Ουγγαρία, καθώς το κόμμα του Πρωθυπουργού Όρμπαν ανήκει πολιτικά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην ΕΕ.

Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες μάλλον χάνουν αυτή τη μάχη, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει. Σε μια εποχή που η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τόσες πολλές εξωτερικές κρίσεις, η επιδείνωση των εσωτερικών διενέξεων δεν φαίνεται να είναι μια πολύ καλή ιδέα. Η Βαρσοβία, δήλωσε ο διάλογος μεταξύ της Επιτροπής και ενός κράτους μέλους θα πρέπει να βασίζεται στους κανόνες του σεβασμού της κυριαρχίας, της αντικειμενικότητας και της εθνικής ταυτότητας. «Καλούμε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σταματήσει τέτοιες ενέργειες», ανέφερε το πολωνικό ΥΠΕΞ.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι είχε λάβει την απάντηση της Πολωνίας και θα τη μελετήσει. Υπερασπίστηκε επίσης τα κίνητρα και τις δράσεις των Βρυξελλών. «Η Επιτροπή είναι πολιτικά αχρωμάτιστη όταν πρόκειται για το κράτος δικαίου», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τις ανησυχίες της σχετικά με την Πολωνία συμμερίστηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το σώμα των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ. «Όταν το κράτος δικαίου σε κάποιο κράτος μέλος αμφισβητείται αυτό είναι ένα θέμα για όλα τα κράτη μέλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Αυτό σημαίνει να είσαι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».