Η πλειοψηφία των Βρετανών θεωρεί το Brexit αποτυχία

Το 52% πιστεύει ότι το Brexit έχει αποφέρει λίγα, ενώ το 36% πιστεύει ότι το Brexit ήταν μια επιτυχία.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούν ότι η αποχώρηση από την ΕΕ ήταν αποτυχία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (5 Οκτωβρίου).

Η έρευνα της Savanta ComRes αποκάλυψε ότι το 52% πιστεύει ότι το Brexit έχει αποφέρει λίγα, ενώ το 36% πιστεύει ότι το Brexit ήταν μια επιτυχία. Στα πέντε χρόνια από το δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016, στο οποίο οι Βρετανοί ψήφισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ με 52% έναντι 48%, οι διαθέσεις του κοινού παρέμειναν άκαμπτες και μοιρασμένες σχεδόν 50/50 σε περίπτωση που διεξαγόταν άλλο δημοψήφισμα για την ένταξη.

Ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας, σε πάνω από 2.000 άτομα, υποδηλώνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των υποστηρικτών του κόμματος των Εργατικών και των Συντηρητικών είναι βαθιά καταβεβλημένο από τη ζωή εκτός ΕΕ.

Το 26% των ψηφοφόρων υπέρ της αποχώρησης και ένας στους τρεις συντηρητικούς ψηφοφόρους λένε ότι η έξοδος από το μπλοκ ήταν αποτυχία. Ένας στους πέντε ψηφοφόρους του κόμματος του Μπόρις Τζόνσον λέει ότι μια πολιτική επανένταξης στην ΕΕ θα βελτίωνε τις πιθανότητες των Συντηρητικών στις επόμενες εκλογές.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Φροστ είπε στους αντιπροσώπους στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος ότι «το μακρύ κακό όνειρο της ένταξής μας στην ΕΕ τελείωσε», προσθέτοντας ότι «η Βρετανική Αναγέννηση ξεκίνησε».

Η ζωή εκτός ΕΕ είναι η «αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού για τη χώρα μας», πρόσθεσε. Αυτό το μήνυμα εξακολουθεί να πιάνει στους περισσότερους ψηφοφόρους του Συντηρητικού κόμματος και του «Leave», εκ των οποίων περίπου οι τρεις στους πέντε λένε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ ήταν επιτυχής.

Οι υποστηρικτές των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών λένε με διαφορά δύο προς ένα ότι εάν το Συντηρητικό κόμμα υποστήριζε την ένταξη στην ΕΕ, θα ενίσχυε τις εκλογικές τους πιθανότητες, αντί να τις χειροτέρευε.

Ωστόσο, οι σχέσεις με την ΕΕ παραμένουν ξεκάθαρα παγωμένες εν μέσω ανησυχιών για την εφαρμογή της νέας συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας και του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να ανοίξει ξανά.

Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης οδηγών φορτηγών, που πιστεύεται ότι είναι συνέπεια του Brexit, οδήγησαν σε έλλειψη βενζίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο που βρίσκεται τώρα στην τρίτη εβδομάδα.

Οι υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών είναι τρεις φορές πιο πιθανό να δηλώσουν ότι το Brexit ήταν αποτυχημένο.

Ωστόσο, κανένα μεγάλο κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν υποστηρίζει επί του παρόντος την επανένταξη στην ΕΕ και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα έχει αποκλείσει τα σχέδια επανένταξής του στην ενιαία αγορά.