Η ουκρανική βιομηχανία πληροφορικής συνεχίζει να λειτουργεί εν μέσω πολέμου

«Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια και τον τεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται για την επικοινωνία, η επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να βοηθήσει διατηρώντας και ανανεώνοντας τα συμβόλαιά της με τις ουκρανικές εταιρείες τεχνολογίας». [Shutterstock/EA09 Studio]

Η βιομηχανία πληροφορικής της Ουκρανίας λειτουργεί σήμερα με δυναμικότητα περίπου 80% σε σύγκριση με τα προπολεμικά επίπεδα, αν και είναι αβέβαιο αν η τάση αυτή θα συνεχιστεί και ποιες θα είναι οι συνέπειες τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και για την Ευρώπη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει καταστροφικά την τοπική οικονομία και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Ενώ η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, για παράδειγμα, ήδη παλεύει με τις συμφορήσεις στον εφοδιασμό, ο ουκρανικός τομέας της πληροφορικής, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της οικονομικής παραγωγής της χώρας, είναι ιδιαίτερα εύρωστος μέχρι στιγμής.

«Παρά τη συνεχιζόμενη δύσκολη κατάσταση, οι βιομηχανίες μας βρίσκονται σε καλή κατάσταση», δήλωσε στη EURACTIV ο Konstantin Vasyuk, εκτελεστικός διευθυντής της IT Ukraine Association.

«Έχουμε στοιχεία ότι οι εταιρείες πληροφορικής λειτουργούν σήμερα περίπου στο 80% των προπολεμικών τους επιπέδων», πρόσθεσε ο Vasyuk.

Ο τομέας της πληροφορικής της Ουκρανίας συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο δυναμικά αναπτυσσόμενων τομέων πληροφορικής στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Κατείχε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 25% και 30% και περίπου 300.000 εργαζόμενους.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο τομέας της πληροφορικής της χώρας μπόρεσε να κρατηθεί όρθιος μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

«Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση από το 2014, γι’ αυτό και οι εταιρείες μας έλαβαν προφυλάξεις πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν σχετικά ανενόχλητες τις δραστηριότητές τους», δήλωσε ο Vasyuk.

Δεδομένου ότι ο τομέας της πληροφορικής της Ουκρανίας βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές υπηρεσιών, είναι επίσης πολύ λιγότερο συνδεδεμένος με τον τόπο σε σχέση με άλλους τομείς, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες βασίζονται σε ευέλικτα μοντέλα εργασίας, όπως η τηλεργασία. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι διαδικασίες εργασίας μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Πολλές από τις ουκρανικές εταιρείες πληροφορικής έχουν εγκαταστάσεις σε διάφορες χώρες και, υποστηριζόμενες από την αρκετά υψηλή κινητικότητα των εμπειρογνωμόνων πληροφορικής, μπορούν επομένως να αντιδράσουν με ευελιξία σε τέτοια σενάρια, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα», εξήγησε ο Garry Polushkin από τη συμβουλευτική εταιρεία German Economic Team.

Αβέβαιο μέλλον

Το πόσο καιρό και αν ο τομέας της πληροφορικής της χώρας μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές του παραμένει αβέβαιο.

«Η περαιτέρω εξέλιξη και η έκταση της οικονομικής διαταραχής εξαρτώνται πολύ καθοριστικά από την ένταση και τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης», δήλωσε ο Polushkin στη EURACTIV.

Αλλά αν οι εχθροπραξίες συνεχιστούν, οι επενδύσεις θα μπορούσαν να χαθούν και οι συμβάσεις να ακυρωθούν.

Ο τομέας πληροφορικής της Ουκρανίας απασχολεί σχεδόν το 45% του εργατικού δυναμικού της μέσω «εταιρειών εξωτερικής ανάθεσης», οι οποίες λειτουργούν τουλάχιστον εν μέρει ως εξωτερικά τμήματα πληροφορικής για διεθνείς εταιρείες.

Εάν ο τομέας πληροφορικής της Ουκρανίας καταρρεύσει, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Η εταιρεία εξωτερικής ανάθεσης Krusche & Company, για παράδειγμα, προειδοποίησε πριν από τον πόλεμο ότι η παρεμπόδιση των υπηρεσιών πληροφορικής από την Ουκρανία θα μπορούσε να παραλύσει ψηφιακά τη Δύση.

Ωστόσο, η σημασία των εξωτερικών τμημάτων πληροφορικής για τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη των προμηθευτών αγαθών σε άλλους τομείς – όπως η αυτοκινητοβιομηχανία.

«Οι διακοπές στη ροή εργασίας των εταιρειών πληροφορικής θα οδηγούσαν μάλλον σε παρατάσεις των κύκλων ανάπτυξης, όχι σε διακοπές της παραγωγής», δήλωσε ο Polushkin.

Υψηλή ρευστότητα

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι ουκρανικές εταιρείες φαίνεται ότι εξακολουθούν να έχουν σχετικά υψηλό επίπεδο ρευστότητας, όπως δείχνουν οι δωρεές βοήθειας, που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής.

Οι εταιρείες πληροφορικής βοηθούν ενεργά τις προσπάθειες της ουκρανικής κυβέρνησης να καταπολεμήσει την εισβολή της Ρωσίας. Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ουκρανικών Επιχειρήσεων Πληροφορικής, οι εταιρείες έχουν δωρίσει περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και τον ουκρανικό στρατό.

Σύμφωνα με τον Vasyuk, αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι πελάτες των ουκρανικών εταιρειών πληροφορικής δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί από τα υφιστάμενα συμβόλαιά τους παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν ο πόλεμος ενταθεί.

«Επιζήσαμε από την πρώτη δοκιμασία. Τώρα είναι σημαντικό οι πελάτες μας να συνεχίσουν να μας υποστηρίζουν και να διατηρούν τα συμβόλαια», τόνισε ο Vasyuk. «Είμαστε σε θέση και απολύτως έτοιμοι να παρέχουμε υπηρεσίες στο υψηλότερο επίπεδο ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε.

Η Cecilia Bonefeld-Dahl, διευθύνουσα σύμβουλος της ευρωπαϊκής ψηφιακής ένωσης DIGITALEUROPE, απηύθυνε επίσης έκκληση προς την ευρωπαϊκή ψηφιακή οικονομία.

«Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια και τον τεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται για την επικοινωνία, η επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να βοηθήσει διατηρώντας και ανανεώνοντας τα συμβόλαιά της με τις ουκρανικές εταιρείες τεχνολογίας», δήλωσε η ίδια στη EURACTIV.