Η Ουκρανία παρέλαβε φορτίο 35 σλοβενικών οχημάτων μάχης πεζικού

Τα οχήματα αναπτύχθηκαν και παρήχθησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1980 και είναι οπλισμένα με αυτόματα πυροβόλα των 20 χιλιοστών και εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων Malyutka. [Shutterstock/Martin Hibberd]

Η Ουκρανία παρέλαβε φορτίο 35 οχημάτων μάχης πεζικού γιουγκοσλαβικής εποχής, που αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα δωρεά όπλων της χώρας στην Ουκρανία.

Τα οχήματα αναπτύχθηκαν και παρήχθησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1980 και είναι οπλισμένα με αυτόματα πυροβόλα των 20 χιλιοστών και εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων Malyutka.

Έφτασαν στην Ουκρανία μέσω της Πολωνίας χθες (21 Ιουνίου), σύμφωνα με δημοσίευμα της σλοβενικής ειδησεογραφικής πύλης 24ur.com

Σε αντάλλαγμα, η Σλοβενία θα λάβει πίστωση από τις ΗΠΑ που θα χρησιμοποιηθεί για εξοπλισμό που χρειάζονται οι σλοβενικές ένοπλες δυνάμεις (SAF), αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Τα οχήματα είχαν παροπλιστεί και το αρχικό σχέδιο ήταν να πωληθούν. Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε αντ’ αυτού να τα δωρίσει στην Ουκρανία.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα μετατοπίσει το επίκεντρο των προσπαθειών της για βοήθεια στην Ουκρανία στην ανθρωπιστική βοήθεια και τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση, δεδομένου ότι έχει ξεμείνει από όπλα προς δωρεά,

Ο υπουργός Άμυνας Μάριαν Σάρετς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι στο μέλλον θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια για την αποναρκοθέτηση και εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων στη Σλοβενία.