Η ομάδα του Βίσεγκραντ συζητά «τολμηρές ιδέες» με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης

Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ [Czech Republic]

Την παραμονή της 10ης επετείου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, εκπρόσωποι από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία συναντήθηκαν με την ομάδα του Visegrad (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία) στη Μπρατισλάβα και διεξήγαγαν «έντονες και χρήσιμες» διαπραγματεύσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Teodor Meleşcanu, ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας Johannes Hahn και η Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS), Helga Schmid συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση.

«Σήμερα δημιουργήσαμε μια σειρά πολύ συγκεκριμένων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πολύ τολμηρών ιδεών, τις οποίες θα συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε. Είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η EEAS θα εξακολουθήσουν να εργάζονται πάνω σε αυτές», δήλωσε ο Μίροσλαβ Λάιτσακ της Σλοβακίας, προσθέτοντας ότι η συγκέντρωση στη Μπρατισλάβα ήταν προετοιμασία για επερχόμενες συναντήσεις ΕΕ-Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις Βρυξέλλες.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

«Υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης. Ωστόσο, ο στόχος μας δεν είναι να απειλούμε κανέναν παρά να βελτιώσουμε τις σχέσεις, τις συνθήκες διαβίωσης και να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους», δήλωσε ο Hahn. (Lucia Yar, EURACTIV.sk)

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας, Tomáš Petříček, η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί στενά με τα κράτη της ανατολικής εταιρικής σχέσης, ιδίως όσον αφορά τις υποδομές. «Για την Τσεχική Δημοκρατία, η Ανατολική Εταιρική Σχέση είναι μία από τις εξωτερικές πολιτικές προτεραιότητες», δήλωσε ο Πέτριτσεκ. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

Το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI ανέφερε ότι ο Peter Szijjarto από την Ουγγαρία δήλωσε ότι μια ευρασιατική περιοχή ελεύθερου εμπορίου ήταν προς το συμφέρον της Ουγγαρίας και της Ευρώπης στο σύνολό της. «Είναι σαφές ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να αναπτυχθεί στενή συνεργασία με τους σημαντικότερους παγκόσμιους οικονομικούς παράγοντες», ανέφερε.

Συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια; Ο υπουργός βιομηχανίας Karel Havlíček δήλωσε ότι η Τσεχική Δημοκρατία θα πρέπει να διαπραγματευτεί συμφωνία με την ΕΕ για την κατασκευή της νέας μονάδας του σταθμού πυρηνικής ενέργειας Dukovany παρά το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες θεωρείται «βρώμικη πηγή ενέργειας».

«Δεν μπορούμε απλά να κατασκευάσουμε αιολικά πάρκα όπως κάνουν στη Γερμανία», δήλωσε ο Havlicek.

X