Η Μογκερίνι θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για την περιοδεία της στα Βαλκάνια

[Commission]

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών σήμερα (6 Μαρτίου) για την περιοδεία της σε έξι χώρες δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες ευελπιστούν να ενταχθούν στην ΕΕ και ταυτόχρονα βρίσκονται υπό γεωπολιτική πίεση.

Από 2 έως 4 Μάρτιου, η Μογκερίνι επισκέφτηκε και τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων – Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Θα υποβάλει έκθεση για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 9-10 Μάρτιου. Για πρώτη φορά, η έμφαση δεν θα αφορά τόσο πολύ την πρόοδο των της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά μάλλον τις γεωπολιτικές απειλές τις οποίες αντιμετωπίζει η περιοχή. Η σύνοδος κορυφής αφιερωμένη στα Δυτικά Βαλκάνια θα λάβει χώρα στην Τεργέστη στις 12 Ιουλίου. Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τα προβλήματα, με μερικές από αυτές να κατηγορούν τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Στις 2 Μαρτίου, η Μογκερίνι προσγειώθηκε στο Μαυροβούνιο, το οποίο έχει τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Από τις εκλογές της 16ης Οκτωβρίου 2016, όταν 20 άνθρωποι συνελήφθησαν για την προετοιμασία πραξικοπήματος, οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί στη μικρή χώρα των Δυτικών Βαλκανίων.

Η αντιπολίτευση έχει έκτοτε μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο. Οι εντάσεις αυξήθηκαν περαιτέρω μετά την άρση της ασυλίας δύο φιλο-Σέρβων βουλευτών για την ανάμιξη τους στο πραξικόπημα από τον ειδικό εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση. Ο εισαγγελέας δείχνει οτι η Ρωσία υπέθαλψε το πραξικόπημα και προσπάθησε να απομακρύνει τη χώρα από το ΝΑΤΟ.

Την ίδια ημέρα η Μογκερίνι επισκέφθηκε τη ΠΓΔΜ, μια χώρα η οποία βρίσκεται σε ακόμα βαθύτερη πολιτική κρίση. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατηγορεί τον Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ ότι ετοιμάζει ένα «πραξικόπημα» με το να αρνείται να του δώσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Αλλά ο Ιβάνοφ δήλωσε ότι δεν θα δώσει την εντολή σε κάποιον ο οποίος υποστηρίζει «μια πλατφόρμα η οποία υπονομεύει την κυριαρχία της ΠΓΔΜ, της εδαφικής της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας» υπονοώντας την συμφωνία του Ζάεφ με το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα σε ένα νομοσχέδιο για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας. Η Μογκερίνι ζήτησε από τον πρόεδρο να ανακαλέσει την απόφασή του προς το συμφέρον όλων των πολιτών αυτής της χώρας και να δώσει την εντολή στο Ζάεφ. Η Ρωσία κατηγορεί την Αλβανία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ότι προσπαθούν να επιβάλουν μια φιλο-αλβανική κυβέρνηση. Το κόμμα VMRO-DPMNE, με επικεφαλής τον Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος ήταν στην εξουσία την περίοδο 2006-2016, θεωρείται όλο και πιο πολύ από δυτικούς διπλωμάτες ως θεματοφύλακας των ρωσικών συμφερόντων.

Από τα Σκόπια, η Μογκερίνι πέταξε στο Βελιγράδι, όπου οι εθνικιστικοί Σέρβοι βουλευτές την αποδοκίμασαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο κοινοβούλιο της χώρας στις 3 Μαρτίου. Μέλη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος φώναζαν: «Σερβία! Ρωσία! Δεν χρειαζόμαστε την (Ευρωπαϊκή) Ένωση». Τέσσερις βουλευτές από το εθνικιστικό κόμμα Dveri κρατούσαν πανό με το σύνθημα: «Η Σερβία δεν εμπιστεύεται τις Βρυξέλλες!». Ο φιλοευρωπαίος Πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς διαθέτει μια άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά η δημοτικότητα των φιλορώσων εθνικιστών βρίσκεται σε άνοδο.

Από το Βελιγράδι η Μογκερίνι πέταξε στα Τίρανα, όπου η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο, αψηφώντας μια έκκληση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην διακόψει την κοινοβουλευτική έγκριση των δικαστικών μεταρρυθμίσεων ζωτικής σημασίας για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ.

Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση που έθεσε η ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Ο κυβερνών συνασπισμός είχε προσφερθεί να προχωρήσει σε συνομιλίες με τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ζητούν μια τεχνοκρατική κυβέρνηση να αναλάβει πριν από τις βουλευτικές εκλογές στις 18 Ιουνίου. Ο Δημοκράτης ηγέτη Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε ότι αν ο Ράμα δεν συναινέσει σε μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, «το σώμα των ανθρώπων που σας περιβάλλουν, το ίδιο σώμα θα σας ανατρέψει».

Η Μογκερίνι δήλωσε ότι «Είμαι πολύ σαφής λέγοντας ότι όσοι επιδιώκουν να καθυστερήσουν τις βασικές μεταρρυθμίσεις βάζουν την ατζέντα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε κίνδυνο», σε συνέντευξη Τύπου. Από την Αλβανία η Μογκερίνι επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο στις 4 Μαρτίου, όπου προέτρεψε την αντιπολίτευση να επικυρώσει μια συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο, το τελευταίο εναπομείναν εμπόδιο για να μπορέσει να επωφεληθεί από τα ταξίδια χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης.

Επαίνεσε ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου για την «εποικοδομητική τους στάση» στην ύφεση των πρόσφατων εντάσεων με τη Σερβία. «Ήρθε η ώρα για την κύρωση της συμφωνίας. Αυτό θα απελευθερώσει το καθεστώς των θεωρήσεων για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου», είπε σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό Ίσα Μουσταφά

Η τελευταία στάση στην Βαλκανική περιοδεία της Μογκερίνι ήταν το Σεράγεβο, πρωτεύουσα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, μια χώρα με εθνοτικές εντάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηγέτης της σερβικής οντότητας της χώρας (Republika Srpska),Μίλοραντ Ντόντικ αγνόησε την πρόσκληση για συνάντηση με την Μογκερίνι, λέγοντας ότι έπρεπε να ταξιδέψει στη Μόσχα «για μια πολύ σημαντική συνάντηση». Η ΕΕ πιστεύει ότι η Μόσχα ενθαρρύνει τους Σέρβους της Βοσνίας να ζητήσουν την ανεξαρτησία.

Στη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους «για τη σταθερότητα και την εμβάθυνση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με και εντός της περιοχής», σύμφωνα με ένα προσχέδιο της κοινής τους δήλωσης.

X