Η Μέρκελ πιέζει τον Λουκασένκο καλώντας τον Πούτιν στο τηλέφωνο

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε την κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας και προσπάθησε να πείσει τον Πούτιν να ασκήσει την επιρροή του στη Λευκορωσία. [EPA-EFE / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO]

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η υπηρεσιακή καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε την κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας και προσπάθησε να πείσει τον Πούτιν να ασκήσει την επιρροή του στον ισχυρό άνδρα της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. 

Η «εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη», είπε στον Πούτιν, ζητώντας του να μεσολαβήσει στη Λευκορωσία.

Για τη Γερμανία, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μέσω της Πολωνίας, η Ρωσία είναι το κλειδί για την επίλυση της συνεχιζόμενης μεταναστευτικής κρίσης στη Λευκορωσία. 

«Η εκτίμηση της γερμανικής πλευράς είναι ότι η ρωσική ηγεσία ασκεί σίγουρα σημαντική επιρροή στο Μινσκ και στο καθεστώς του Λουκασένκο», επισήμανε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στους δημοσιογράφους.

Ο Πούτιν πρότεινε τον απευθείας διάλογο μεταξύ των κρατών της ΕΕ και του Μινσκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Τα αιτήματα της γερμανικής κυβέρνησης για συνάντηση με το καθεστώς της Λευκορωσίας είχαν απορριφθεί ήδη από την αρχή της σύγκρουσης με τη Λευκορωσία, σημείωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Ερωτηθείς εάν η Μέρκελ είχε συζητήσει για τις κυρώσεις με τον Πούτιν, ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει.

Η συνεχιζόμενη ροή μεταναστών και οι προσπάθειες της Πολωνίας να απωθήσει τους μετανάστες που χρησιμοποιούνται από το καθεστώς της Λευκορωσίας στο πλαίσιο μιας «υβριδικής επίθεσης», έχουν επίσης προκαλέσει δυσαρέσκεια μεταξύ των γερμανικών κομμάτων.

«Οι απωθήσεις από την πολωνική πλευρά είναι νομικά απαράδεκτες», δήλωσε στη FAZ ο Λαρς Καστελούτσι, ειδικός σε θέματα εσωτερικής πολιτικής του σοσιαλδημοκρατικού SPD. «Δεν μπορείς να αφήνεις τους ανθρώπους σε μια ουδέτερη ζώνη όταν ζητούν να γίνουν δεκτοί στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Η Πολωνία υπερασπίζεται «και την ασφάλεια της Γερμανίας», δήλωσε ο Τίνο Κρουπάλα, συν-επικεφαλής του ακροδεξιού γερμανικού κόμματος AfD. «Η Πολωνία χρειάζεται την πλήρη αλληλεγγύη μας σε αυτή την περίσταση», πρόσθεσε.