Η Μέρκελ ελπίζει σε μια “δίκαιη” συμφωνία ΕΕ-MERCOSUR

[flickr]

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο (4 Φεβρουαρίου) ότι θα εργαστεί προς την κατεύθυνση εξασφάλισης μιας «δίκαιης» συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur, του περιφερειακού οργανισμού οικονομικής συνεργασίας των χωρών της Νότιας Αμερικής.

Τα σχόλιά της, δημοσιεύτηκαν στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα της, και προηγήθηκαν της επίσκεψης του Προέδρου της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες στο Βερολίνο την Τετάρτη (8 Φεβρουαρίου). «Τασσόμαστε  ριζικά υπέρ των διεθνών εμπορικών συμφωνιών, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την προσπάθεια των χωρών της Mercosur» να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Μέρκελ. «Το ζητούμενο είναι η επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας, στην οποία να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα της Ευρώπης όπως επίσης και αυτά της Λατινικής Αμερικής».

Αλλά αναγνώρισε ότι οι συζητήσεις για την πρόσβαση της ΕΕ στα γεωργικά προϊόντα της Mercosur θα είναι «ένα δύσκολο θέμα», με δεδομένες τις μεγάλες επιδοτήσεις της ΕΕ για τους αγρότες της. Η Mercosur αποτελείται την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη και τη Βενεζουέλα – αν και η συμμετοχή της τελευταίας έχει ανασταλεί για τη μη τήρηση των δημοκρατικών και εμπορικών προτύπων.

Ο επόμενος γύρος των εμπορικών συνομιλιών έχει οριστεί για το Μάρτιο

Οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο της δεδομένης αποστροφής Προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ όσον αφορά τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, όπως για παράδειγμα η απόφασή του να αποχωρήσει από την Trans-Pacific Partnership. Ο ίδιος αναμένεται να ταχθεί εναντίον κάθε προσπάθειας για μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, και έχει επίσης εξαπολύσει δριμεία επίθεση κατά της NAFTA, την συμφωνία μεταξύ του Καναδά, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτηρίζοντάς την Πέμπτη (2 Φεβρουαρίου) ως «καταστροφή για τη χώρα μας.»