Η Μέι απαιτεί άμεσα «σχέδια δράσης» για το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα απαιτήσει «σχέδια δράσης» για το Brexit από τους υπουργούς της, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Chequers, την επίσημη εξοχική κατοικία της, αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η συνάντηση έρχεται εν μέσω σύγχυσης ως προς το εάν η Μέι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50, σηματοδοτώντας την έναρξη της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, επιτρέποντας στους βουλευτές να ψηφίσουν επί αυτού στη Βουλή των Κοινοτήτων ή όχι.

Προσπάθειες της EurActiv.com την περασμένη εβδομάδα να διακρίνει αν μια ψήφος των βουλευτών αποτελεί νομική αναγκαιότητα αποδείχτηκαν άκαρπες.

Το Σαββατοκύριακο η εφημερίδα Daily Telegraph ανέφερε ότι η νέα πρωθυπουργός επιθυμεί την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Μέι έχει «δεσμευτεί να πραγματοποιήσει την ετυμηγορία που έδωσε ο λαός» στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Από τότε το θέμα έχει πάρει κεντρική θέση στην εκστρατεία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του Κόμματος Εργασίας, με τον υποψήφιο Όουεν Σμιθ να υπόσχεται να αντιταχθεί στο Brexit σε οποιαδήποτε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, και τον τωρινό ηγέτη Τζέρεμι Κόρμπιν να δηλώνει ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του δημοψηφίσματος.

Το αν θα τεθεί τελικά σε ψηφοφορία των βουλευτών, η πλειοψηφία των οποίων είναι αντίθετοι με Brexit, μένει να το δούμε.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Μέι αντιμετωπίζει ήδη μια νομική πρόκληση όσον αφορά την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς νομοθετική πράξη.

Δικηγόροι από τη νομική εταιρεία Mishcon de Reya είναι έτοιμοι να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας, υποστηρίζοντας ότι η Μέι δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας – τη διετή νομική διαδικασία για την έξοδο από Ένωση – χωρίς κοινοβουλευτική συζήτηση και ψηφοφορία η οποία θα της δίνει την εξουσιοδότηση για να το πράξει.

Η πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι το άρθρο δεν θα ενεργοποιηθεί κατά το τρέχον έτος, καθώς η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να προετοιμαστεί και να σχεδιάσει τους στόχους της.

Αυτή την εβδομάδα η Τερέζα Μέι πρόκειται να φιλοξενήσει τους υπουργούς στην εξοχική της κατοικία, απαιτώντας «σχέδια δράσης» από κάθε τμήμα για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο το Brexit, σύμφωνα με τις εφημερίδες Sunday Times και Sunday Telegraph.

Οι υπουργοί θα «συζητήσουν τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε κυβερνητική πηγή στην Telegraph, προτού η πρωθυπουργός  μεταβεί στην Κίνα για τη συνάντηση των G20.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών υπήρξε ένταση μεταξύ του νέου Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του Υπουργού Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, σε μια προφανή διαμάχη για την επέκταση των αρμοδιοτήτων τους στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Εν τω μεταξύ ο Γκας Οντόνελ, ο πρώην επικεφαλής της δημόσιας διοίκησης, δήλωσε ότι το Brexit δεν είναι αναπόφευκτο και η Βρετανία θα μπορούσε να εξακολουθήσει να είναι μέλος μιας αλλαγμένης  ΕΕ.

«Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι συμβαίνει στην κοινή γνώμη και κατά πόσον θα έχει αλλάξει η ΕΕ» πριν η Βρετανία είναι έτοιμη να φύγει, δήλωσε στην εφημερίδα Times.

«Ίσως το Ηνωμένο Βασίλειο να θέλει να είναι μέλος μιας ευρύτερης, πιο χαλαρά ευθυγραμμισμένης ομάδας.»

Επίσης, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι οι επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία υποδηλώνουν ότι «δεν είναι ακόμη σαφές με ποιους ηγέτες θα διαπραγματεύεται η πρωθυπουργός μας, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη βιασύνη για να το κάνει.»

X