Η κυβέρνηση Άσαντ υπεύθυνη για τον θάνατο της ανταποκρίτριας Μαρί Κόλβιν

[Associated Press]

Αμερικανικό δικαστήριο έκρινε την κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ υπεύθυνη για τον θάνατο της Αμερικανίδας πολεμικής ανταποκρίτριας Μαρί Κόλβιν τον Φεβρουάριο του 2012.

Η 56χρονη Κόλβιν σκοτώθηκε στην πολιορκημένη πόλη της Συρίας, την Χομς, μαζί με τον 28χρονο γάλλο φωτογράφο Ρεμί Οσλίκ όταν βομβαρδίστηκε το κτίριο μέσα στο οποίο βρίσκονταν.

Η δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ Έιμι Μπέρμαν Τζάκσον έκανε λόγο για «εξωδικαστική δολοφονία» και κάλεσε την Δαμασκό να καταβάλει ως αποζημίωση 302,5 εκατομμύρια δολάρια για αυτό το «ασυνείδητο έγκλημα».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Άσαντ κρίνεται υπεύθυνη για ένα έγκλημα πολέμου καθιστώντας έτσι νομικό προηγούμενο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στην Ουάσινγκτον, την Μπάρμπαρα Πλετ Άσερ.

Η αγωγή είχε κατατεθεί από την οικογένεια της Κόλβιν, το 2016. Η συριακή κυβέρνηση δεν ενεπλάκη στην υπεράσπιση της υπόθεσης.

Η Κόλβιν εργαζόταν για την εφημερίδα Sunday Times, καλύπτοντας τον εμφύλιο στη Συρία που ξεκίνησε το 2011.

Το Αμερικανικό Περιφερειακό Δικαστήριο για την Περιφέρεια της Κολούμπια αποφάνθηκε ότι ο συριακός στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν εντοπίσει τις μεταδόσεις των δημοσιογράφων που κάλυπταν την πολιορκία στη Χομς και στη συνέχεια έβαλαν στο στόχαστρό τους το κέντρο Τύπου με ένα μπαράζ όλμων.

Η δικαστής Τζάκσον δήλωσε ότι αυτή είναι πάγια τακτική του καθεστώτος Άσαντ απέναντι στα μέσα ενημέρωσης.

Η Κόλβιν «στοχοποιήθηκε ειδικώς εξαιτίας του επαγγέλματός της για να φιμωθούν όλοι όσοι μεταδίδουν (ειδήσεις) για το κίνημα της αντιπολίτευσης στη χώρα, το οποίο ενισχύεται», έκρινε η δικαστής.

Επιπλέον, η συριακή κυβέρνηση κλήθηκε να καταβάλει 2,5 εκατ δολάρια στην αδελφή της Κόλβιν, την Κάθλιν, και 11.836 δολάρια για έξοδα κηδείας.

Σε συνέντευξη το 2016 που είχε παραχωρήσει ο πρόεδρος Άσαντ στο NBC News, είχε πει ότι: «Γίνεται πόλεμος και εκείνη (η Κόλβιν) είχε εισέλθει παράνομα στη Συρία. Συνεργάστηκε με τους τρομοκράτες και επειδή είχε έρθει παράνομα, είναι υπεύθυνη για ό,τι κι αν της συνέβη».

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η οικογένεια της Κόλβιν είναι πιθανόν να χρειαστεί να δώσει μια μακρά δικαστική μάχη για να εισπράξει την αποζημίωση που της επιδικάστηκε.

X