Η Κομισιόν προτείνει “αλλαγή στάσης” για τις σχέσεις με Τουρκία

Ο Αυστριακός Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

Η Κομισιόν κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ χθες (24 Απριλίου) να εξετάσουν το ενδεχόμενο αλλαγής των σχέσεών τους με την Τουρκία μετά από το δημοψήφισμα που έδωσε στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές εξουσίες. 
Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο μπλοκ, κάλεσε τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ να συναντηθούν στη Μάλτα την Παρασκευή για να εξετάσουν ένα νέο πλαίσιο σχέσεων με την Τουρκία, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει τη συνεργασία. “Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη”, δήλωσε ο Χάν.
Πρόσθεσε ότι δεν θέλει να προδικάσει τις συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με το εάν θα έπρεπε να ανασταλεί η αίτηση προσχώρησης της Τουρκίας, την οποία αποδέχθηκαν το 2005. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χαν έθεσε το ζήτημα των μη βιώσιμων διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία εξέφρασε επίσης την επιθυμία να αναθεωρήσει τους δεσμούς της με ΕΕ “από το Α στο Ω”.

 

Κάποια κράτη μέλη φοβούνται ότι η Τουρκία θα μπορούσε να προχωρήσει στην αποχώρηση από την συμφωνία για το μεταναστευτικό. Ωστόσο, πολλοί στην ΕΕ πιστεύουν ότι η Άγκυρα έχει βάσιμους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας που αποτελεί μέρος της συμφωνίας, να μην σταματήσει τη συνεργασία για τη μετανάστευση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της έχουν γίνει ολοένα και πιο επιφυλακτικά απέναντι στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, μετά το δημοψήφισμα.
Ο Χαν δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο ανέφερε ότι οι συνταγματικές αλλαγές του Ερντογάν είναι ένα «επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω» για την τουρκική δημοκρατία.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να εξετάσει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία σε άλλους τομείς οι οποίοι θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τις δύο πλευρές. Η Επιτροπή εξετάζει την επικαιροποίηση των ρυθμίσεων της τελωνειακής ένωσης με την Άγκυρα. Ο Χαν υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε σχέση μπορεί να έχει η ΕΕ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, ο σεβασμός της στο κράτος δικαίου θα παραμείνει κρίσιμος.