Η Ιταλία έδωσε το πράσινο φως για μείωση του ελλείματος της κατά 3.4 δις ευρώ

Τζεντιλόνι [Camera dei Deputati/Flickr]

Η Ιταλία ενέκρινε ένα πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων την Τρίτη (11 Απριλίου) με στόχο να περικόψει 3,4 δις € από το έλλειμμα του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, μετά από πιέσεις των Βρυξελλών.

Η περικοπή ισοδυναμεί με το  0,2% του ΑΕΠ και θα περιλαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αν και θα υπάρξουν αυξήσεις στη φορολογία, ο Τζεντιλόνι δήλωσε μετά από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Ρώμη επίσης αναπροσάρμοσε τους στόχους της για το 2017 να ανάπτυξη 1,1%, από 1,0% προηγουμένως, μετά το 0,9% που έπιασε το 2016.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στα μέσα Ιανουαρίου στείλει μια επιστολή στη Ρώμη ζητώντας να αναπροσαρμόσει τον προϋπολογισμό του 2017 και να περικόψει € 3,4 δις, υπό την απειλή των κυρώσεων.

Ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2017 που εγκρίθηκε το περασμένο φθινόπωρο είχε προβλέψει έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ – σημαντικά υψηλότερο από το 1,8 % αρχικά όπως απαίτησαν οι Βρυξέλλες.

«Ο λόγος του ελλείμματος προς το ΑΕΠ θα μειωθεί στο 2,1% το τρέχον έτος»  δεσμεύθηκε ο Τζεντιλόνι. «

Οι προβλέψεις μας είναι προσεκτικές και έχει συχνά αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι να διορθώνονται θετικά μετά».

Η Ιταλία έχει το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, που ισοδυναμεί με 133% του ΑΕΠ της το 2016.

Ήταν μία από τις οκτώ χώρες της ευρωζώνης, η οποία έλαβε την προειδοποίηση το Νοέμβριο ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσοει πρόστιμα και περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια από τις Βρυξέλλες λόγω της αποτυχίας της να τηρήσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, το έλλειμμα έτρεχε στα 29,0 δις €, περίπου 2,65 δισεκατομμύρια υψηλότερο από ότι είχε εγγραφεί για την ίδια περίοδο το 2016.

X