Η Ισπανία και το Μαρόκο συμφώνησαν να ανοίξουν εκ νέου τα σύνορα σε Θέουτα και Μελίλια

Η επίσημη επαναλειτουργία θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, δήλωσε ο Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα, τον οποίο επικαλείται το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων. [Shutterstock/Aritra Deb]

Τα χερσαία σύνορα μεταξύ του Μαρόκου και των αυτόνομων ισπανικών πόλεων Θέουτα και Μελίλια πρόκειται να ανοίξουν και πάλι την Τρίτη 17 Μαΐου, μετά από πάνω από δύο χρόνια που έκλεισαν λόγω της πανδημίας του COVID-19 και μιας διπλωματικής κρίσης, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η επίσημη επαναλειτουργία θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, δήλωσε ο Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα, τον οποίο επικαλείται το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Την Τετάρτη 11 Μαΐου, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, έκανε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση σε δημοσιογράφους στο Μαρακές, μετά από συναντήσεις με τον Μαροκινό ομόλογό του Νάσερ Μπουρίτα.

Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών μετά τη διμερή κρίση που ξέσπασε αφότου η ισπανική κυβέρνηση επέτρεψε στον ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο, ενός κινήματος των Σαχράουι που διεκδικεί κυριαρχία στη Δυτική Σαχάρα, να ταξιδέψει στην Ισπανία για ιατρική περίθαλψη πέρυσι.

Ο Αλμπάρες, ο οποίος δεν ήταν στην εξουσία εκείνη την περίοδο, δήλωσε ότι είχε συμφωνηθεί η «πολιτική απόφαση» να ανοίξουν ξανά τα σύνορα μεταξύ του Μαρόκου και των ισπανικών εδαφών της Βόρειας Αφρικής.

Η επαναλειτουργία των συνόρων θα ήταν «συντεταγμένη και σταδιακή».

Τα βορειοαφρικανικά εδάφη της Ισπανίας αποτέλεσαν το σκηνικό μιας κρίσης πέρυσι, όταν χιλιάδες μετανάστες πέρασαν τα σύνορα στη Θέουτα λίγο μετά την απόφαση της Μαδρίτης να χορηγήσει ιατρική βοήθεια στον ηγέτη του Πολισάριο.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κατηγόρησε τότε το Ραμπάτ για έλλειψη σεβασμού μετά από αναφορές ότι οι μαροκινές αρχές είχαν διευκολύνει την εισροή μεταναστών.