Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στη «γέφυρα του Πούτιν» στην Κριμαία

Η γέφυρα της Κριμαίας. [The Jamestown Foundation]

Οι εταιρείες κατασκευής της γέφυρας αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη σύνδεση της ηπειρωτικής Ρωσίας με την προσαρτημένη Κριμαία, ένα έργο πολύ ιδιαίτερο για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μπήκαν στο στόχαστρο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς προστέθηκαν στην ενημερωμένη μαύρη λίστα κυρώσεων χθες (1 Σεπτεμβρίου).

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρόσθεσε δεκάδες ανθρώπους και εταιρείες στη λίστα, για πρώτη φορά μετά τη βίαιη προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και την ενίσχυση της υποστήριξής της προς τους αντάρτες αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας.

Μαζί με πολλαπλές θυγατρικές του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom και έντεκα αξιωματούχων της Κριμαίας, το Υπουργείο Οικονομικών κατονόμασε επτά εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα στην κατασκευή της οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης 19 χιλιομέτρων (11,8 μίλια)κατά μήκος των στενών Κερτς, που ονομάστηκε από ορισμένους Ρώσους «γέφυρα του Πούτιν».

Η σημαντικότερη από αυτές ήταν η SGM-Most, θυγατρική του κορυφαίου εργολάβου Stroygazmontazh η οποία έχει ήδη υπαχθεί σε καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ, και του υπεργολάβου Mostotrest, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της γέφυρα της Ρωσίας.

«Το Υπουργείο Οικονομικών τάσσεται με τους εταίρους μας καταδικάζοντας την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία, και θα συνεχίσει να επιβάλει κυρώσεις σε όσους  απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την κυριαρχία της Ουκρανίας», είπε ο Τζον Σμιθ, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Ελέγχου Αλλοδαπών Περιουσιακών Στοιχείων, το οποίο εισπράττει κυρώσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχολιασμό, ωστόσο η Μόσχα έχει προηγουμένως δηλώσει ότι κυρώσεις που επιβάλλονται στις ενέργειές της στην Ουκρανία υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης.

Το Κρεμλίνο βλέπει τη γέφυρα κόστους 3,2 δις δολαρίων (212 δις ρούβλια) ως ζωτικής σημασίας για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, τόσο συμβολικά όσο και ως μια οικονομική σανίδα σωτηρίας για την περιοχή. Ο Πούτιν χαρακτήρισε το εγχείρημα ιστορική αποστολή.

Στενές σχέσεις

Ωστόσο, το έργο είχε να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις, δεδομένου ότι η σύμβαση κατασκευής παραδόθηκε στη Stroygazmontazh πέρυσι, μια εταιρεία που ελέγχεται από Arkady Rotenberg, στενό σύμμαχο του Πούτιν και πρώην παρτενέρ του στο τζούντο.

Κυρώσεις έχουν ήδη επιβληθεί στο Rotenberg λόγω των δεσμών του με το Ρώσο ηγέτη, ο οποίος, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, τον βοήθησε να κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια από κρατικά συμβόλαια. Δεν μπορεί να αντλήσει κεφάλαια στη Δύση ή να μισθώσει Δυτικούς υπεργολάβους για να βοηθήσει την εταιρεία του να ολοκληρώσει το έργο.

Αξιωματούχοι που συνδέονται με την κατασκευή της γέφυρας υποστηρίζουν ότι έχουν όλες τις δεξιότητες, τον εξοπλισμό και τις προμήθειες που απαιτούνται για να υλοποιηθεί το έργο χωρίς Δυτική βοήθεια.

«Οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν την κατασκευή της γέφυρας», ανέφερε σε δήλωσή του την Πέμπτη το κέντρο πληροφοριών για τη γέφυρα της Κριμαίας, που είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία σχετικά με το έργο. «Ο εργολάβος έχει όλους τους απαραίτητους πόρους για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.»

Ο Rotenberg και ο αδελφός του αρνούνται ότι έχουν πάρει βοήθεια από το Ρώσο ηγέτη για τις επιχειρήσεις τους.

X