Η Γαλλία πιέζει για εκλογές στην Ανατολική Ουκρανία

O Γάλλος πρόεδρος στο Elysée Palace [European Council]

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης στην Ουκρανία να καταρτίσουν ένα σχέδιο για τον τερματισμό της κρίσης, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του χθες (13 Οκτωβρίου), ενώ προέτρεψε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο στόχος είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της με τη Ρωσία, όπως δήλωσε, κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Πέτρο Ποροσένκο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γαλλικής προεδρείας.

Ο Ολάντ είχε συνομιλήσει την Τετάρτη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την οργάνωση μιας συνόδου κορυφής στο Βερολίνο, αναφορικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της προεδρίας.

«Η δημιουργία όλων των προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή εκλογών στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία και με σεβασμό στα πλαίσια του ΟΑΣΕ, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Συνεπώς, είναι  απολύτως αναγκαία η κατάπαυση του πυρός και η συνέχιση των εργασιών απεμπλοκής», σύμφωνα με τον Ολάντ.

Αν και η διεξαγωγή εκλογών στις περιοχές του Ντόνετσκ και Λούγκανσκ αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις, βάσει της συμφωνίας του Μινσκ, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό φυσιολογικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων του αφοπλισμού, της απόσυρσης των παράνομων ένοπλων μονάδων και της δημιουργίας πολιτοφυλακής.

Η Ρωσία, η οποία προσάρτησε βίαια τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, υποστηρίζει μια αυτονομιστική, φιλορωσική εξέγερση στην Ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 10.000 ανθρώπων.

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες ότι έχει αποστείλει στρατεύματα και όπλα εκτός των συνόρων της με την Ουκρανία για να τροφοδοτήσει τη σύγκρουση. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ δήλωσε σήμερα (14 Οκτωβρίου) ότι ελπίζει στην επικράτηση της κατάπαυση του πυρός στην ανατολική πλευρά, καθώς αποτελεί μέρος συμφωνίας που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για εφησυχασμό», είπε στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, όπου συμμετείχε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάπαυση του πυρός», είπε, προσθέτοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Η Γερμανία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία.

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν σε μια ειρηνευτική συμφωνία της οποίας ηγήθηκε η Γερμανία και η Γαλλία τον Φεβρουάριο του 2015. Αν και η συμφωνία του Μινσκ μείωσε την ένταση των μαχών, δεν κατάφερε να τις σταματήσει.

Επιπλέον, ο Σταϊνμάγιερ είπε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» για τη συμφωνία.

Από την πλευρά της, η Γαλλία συνεχίζει τις προσπάθειες ούτως ώστε να οργανώσει μια σύνοδο κορυφής για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, παρά τις εντάσεις με τη Ρωσία για τη Συρία.

X