Η Γαλλία κατηγορεί τη Μόσχα για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Μακρόν

Ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Marc Ayrault [European Council]

Οι υποτιθέμενες ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στη γαλλική προεκλογική εκστρατεία είναι «απαράδεκτες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας την Κυριακή (19 Φεβρουαρίου), προσθέτοντας ότι έχει καταστεί σαφές ότι ο φιλοευρωπαίος υποψήφιος Μανουέλ Μακρόν βρίσκεται στο στόχαστρο.

Εκπρόσωπος του Μακρόν, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων στην ιστοσελίδα της εκστρατείας του και στους διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τον περασμένο μήνα.

«Πλέον είναι σαφές σε ποιους υποψήφιους, στη Λεπέν ή το Φιγιόν, η Ρωσία εκφράζει την προτίμηση της για τη γαλλική προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault σε συνέντευξή του στη Journal du Dimanche. «Ενώ ο Μακρόν, ο οποίος είναι υπέρ της Ευρώπης, έχει γίνει στόχος από κυβερνοεπιθέσεις», πρόσθεσε. «Αυτή η μορφή παρέμβασης στη γαλλική δημοκρατική ζωή είναι απαράδεκτη και εγώ καταγγέλλω».

Η Λεπέν, από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, υποστηρίζει μια αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Φιγιόν ο οποίος είναι ο συντηρητικός Δημοκρατικός υποψήφιος, πιέζει για στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα. «Η Ρωσία είναι η πρώτη που θα υποστηρίξει ότι η μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις είναι βασικός κανόνας και το αντιλαμβάνομαι αυτό. Λοιπόν, η Γαλλία δεν θα δεχθεί τις επιλογές της να υπαγορεύεται από αυτό επίσης», πρόσθεσε. Η Γαλλία προειδοποίησε τη Ρωσία την Τετάρτη (15 Φεβρουαρίου) ενάντια στις παρεμβάσεις της στις εκλογές, μετά που εκπρόσωπος του Μακρόν επισήμανε δάκτυλο της Μόσχας.

Οι ισχυρισμοί έρχονται εν τω μέσω αποκαλύψεων για υποτιθέμενη παρέμβαση της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, η οποία εξώθησε σε παρέμβαση ενός εκ των κορυφαίων συνεργατών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ήδη κατηγορήσει την Ρωσική κατασκοπεία για το χακάρισμα των emails του Δημοκρατικού Κόμματος τα οποία έφεραν σε δύσκολη θέση τη Χίλαρι Κλίντον. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ayrault δήλωσε στο γαλλικό κοινοβούλιο, «Μετά από όσα συνέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ευθύνη μας να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουμε ότι η ακεραιότητα της δημοκρατικής μας διαδικασίας γίνεται είναι πλήρως σεβαστή».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας θα πραγματοποιήσει γενικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, εξέφρασε επίσης φόβους ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προσπαθήσει να επηρεάσει την ψηφοφορία μέσω κυβερνοεπιθέσεων ή παραπληροφόρησης. Μια ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας της Γαλλίας έχει προγραμματιστεί την επόμενη εβδομάδα για να ενισχύσει τα μέτρα για την προστασία έναντι αυτού του είδους της απειλής.