Η Γαλλία ενισχύει τα αντιτρομοκρατικά μέτρα παρά την λιτότητα

valls_em.jpg

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, ManuelValls, ανακοίνωσε σχέδιο 735 εκ ευρώ για την ενίσχυση της χώρας έναντι της τρομοκρατίας για τα επόμενα τρία χρόνια. Η γαλλική κυβέρνηση επεσήμανε ότι αυτές οι απρογραμμάτιστες δαπάνες δεν θα απειλήσουν τη συμφωνία της με τις Βρυξέλλες για τη μείωση του εθνικού ελλείμματος.

Ο Manuel Valls παρουσίασε μια σειρά μέτρων που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τον αγώνα του Παρισιού κατά της τρομοκρατίας, δύο εβδομάδα μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, που στοίχησαν τη ζωή σε 17 αθρώπους.

«Ο αριθμός των ατόμων που ριζοσπαστικοποιούνται και να γίνονται ενεργή απειλή δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται», δήλωσε ο Manuel Valls.

«Αυτή η αλλαγή της κλίμακας είναι μια τεράστια πρόκληση για εμάς και τους συμμάχους μας, κυρίως των Ευρωπαίων εταίρων μας», πρόσθεσε.

Αυτά τα νέα μέτρα θα δημιουργήσουν 2680 θέσεις εργασίας και θα κοστίσουν στη Γαλλία 735 εκ ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Πρόκειται για μια σημαντική δαπάνη σε μια στιγμή που η Γαλλία έχει δεσμευθεί για την εξοικονόμηση € 50 δισεκατομμυρίων μεταξύ 2015 και 2017, προκειμένου να εξαλείψει το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ, το όριο δηλαδή της ευρωζώνης.

Εκτός πορείας προϋπολογισμού

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει αντίφαση μεταξύ της νέας δαπάνης και της δημοσιονομικής λιτότητας που έχει υποσχεθεί η Γαλλία στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε προβεί σε δεσμεύσεις στην Ευρώπη και θα τις κρατήσουμε», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Laurent Fabius.

Το Παρίσι δεν θα χρησιμοποιήσει επίσης αυτή την πρόσθετη δαπάνη για να εξασφαλίσει ευελιξία στην επικείμενη απόφαση της Κομισιόν για το υπερβολικό έλλειμμα της χώρας.

«Δεν θα ζητήσουμε από τις Βρυξέλλες ειδική μεταχείριση αναφορικά με τις προσπάθειές μας», εξήγησε ο Fabius.

EurActiv Γαλλίας

X