Η Ευρωβουλή αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα και καλεί τα 28 κράτη μέλη να ακολουθήσουν

Plenary session - Voting session - Situation in Venezuela [European Parliament - DAINA LE LARDIC]

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την Πέμπτη (31 Ιανουαρίου) τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής και κάλεσε την Ένωση και τα κράτη μέλη της να ακολουθήσουν το παράδειγμα.

“Είμαι ευτυχής να ανακοινώσω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, μετά την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος.

Το Κοινοβούλιο είναι το πρώτο θεσμικό όργανο της ΕΕ που παίρνει ξεκάθαρη θέση αναγνωρίζοντας τον Γκουαϊδό, τον πρόεδρο της εθνικής συνέλευσης της Βενεζουέλας, ο οποίος ανακήρυξε τον εαυτό του πρόεδρο μόλις πριν από μία εβδομάδα, σε μια προσπάθεια εκδίωξης του Νικολάς Μαδούρο.

Plenary session – Voting session – Situation in Venezuela [European Parliament - DAINA LE LARDIC]

 

Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις κύριες πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, της ΑΛΔ (φιλελευθέρων) και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

Μέλη των Πρασίνων και η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταψήφισαν.

Members of the European Parliament plenary session on the situation in Venezuela [European Parliament - DAINA LE LARDIC]

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τα κράτη μέλη και την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι να συμφωνήσουν με το Κοινουβούλιο και να επεκτείνουν την αναγνώριση, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ διοργάνωσαν άτυπη συγκέντρωση στη Ρουμανία την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Στο ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο καταδίκασε τα επεισόδια βίας που οδήγησαν σε δεκάδες θύματα τις τελευταίες ημέρες και υποστήριξε μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία μιας διεθνούς ομάδας επαφής.

Η Βενεζουέλα έχει βρεθεί σε σοβαρή κοινωνική και οικονομική αναταραχή τους τελευταίους μήνες, η οποία έχει αναγκάσει περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Κατά την άποψη του Κοινοβουλίου, μόνο ο Γκουαϊδό μπορεί να οδηγήσει τη χώρα “μέχρι να μπορέσουν να προκηρυχθούν νέες ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες προεδρικές εκλογές για την αποκατάσταση της δημοκρατίας”.

Μετά την ψηφοφορία, ο Ταγιάνι μίλησε με τον Γκουαϊδό, ο οποίος ανέφερε στο Twitter ότι “η Ευρώπη και η Βενεζουέλα επιταχύνουν τη συνεργασία τους […] Εν αναμονή των ευρωπαϊκών χωρών”.