Η Ευρώπη αποχαιρετά την Βρετανία: Αντίο, auf Wiedersehen, adieu, arrivederci…

London Housesof Parliament - Westminster [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Με θλίψη, μερική δόση στήριξης προς το Brexit, ακόμη και με την ελπίδα για επιστροφή, οι Ευρωπαίοι στις 27 εναπομείνασες χώρες -μέλη της ΕΕ αποχαιρέτησαν το Ηνωμένο Βασίλειο την παραμονή της ιστορικής του εξόδου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ μια ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ώρα Βρυξελλών) βαδίζοντας προς ένα αβέβαιο μέλλον, το οποίο θέτει υπό δοκιμασία το μεταπολεμικό σχέδιο της Ευρώπης να δημιουργήσει ενότητα από τα απομεινάρια της σύγκρουσης.

«Αντίο, γειά σου αγάπη μου!», είπε στα γερμανικά στο Reuters ο Ρούντολφ Στόκεϊ.

Σε όλη την Ευρώπη οι πολίτες της ΕΕ ευχήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τα καλύτερα έπειτα από 47 χρόνια παραμονής στους κόλπους του μπλοκ.

Κάποιοι μάλιστα εξέφρασαν ελπίδα μια μέρα οι Βρετανοί να επιστρέψουν στην αγκαλιά της ΕΕ.

«Γυρίστε πίσω… Δεν διαφέρουμε και τόσο», λέει ο Μάρκος Λεόν, κάτοικος της Μαδρίτης.

‘Αλλοι εξέφρασαν ανησυχία που μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις εγκαταλείπει το κλαμπ.

«Λυπούμαι πολύ που αποχωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ, πολύ κακό για την Ευρώπη, για το Ηνωμένο Βασίλειο, για τα πάντα», σχολιάζει η Σάρα Ίνβιτο από το Μιλάνο. «Αντίο!».

«Εκτιμώ ότι είναι πολύ κρίμα», λέει από την πλευρά του ο Βέλγος Φρανσουά Χάιμανς εκφράζοντας ανησυχία για τον λαϊκισμό.

Κάποιοι ωστόσο στην Ελλάδα και την Πολωνία θεωρούν ότι οι Βρετανοί πράττουν σωστά.

«Να έχετε ένα καλό Brexit φιλαράκια», σχολιάζει ο Πέτρος Παπακυριάκος από την Ελλάδα που πιστεύει ότι «κάνουν αυτό που είναι το σωστό για την οικονομία τους» και «ότι πολλές χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους».

Ο κάτοικος του Γκντανσκ Χένρικ Κουλέστζα λέει: «είναι καλό που η Μεγάλη Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ. Ώρα ήταν. Θεωρώ ότι και η Πολωνία πρέπει να κάνει το ίδιο».

X