Οι ευρωβουλευτές ομοφώνως εναντίον του Ντάισελμπλουμ

jeroen_dijsselbloem_CREDITEuropean-Union-800x450 [European Union]

Οι ευρωβουλευτές χθες (3 Απριλίου) «καταδίκασαν ομόφωνα» την άρνηση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να εμφανιστεί σε μια ακρόαση για την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα.

Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έχει δεχτεί αιτήματα να παραιτηθεί μετά την συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα στην οποία δήλωσε ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης ξόδεψαν τα χρήματά τους στα «ποτά και τις γυναίκες».

Στον απόηχο της διαμάχης, το Κοινοβούλιο κάλεσε τον επικεφαλής του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για να συζητήσουν το αδιέξοδο του προγράμματος ελληνικής διάσωσης στη συνεδρίαση της ολομέλειας αυτήν την εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι οι ευρωβουλευτές θα έδρατταν την ευκαιρία να επικρίνουν σκληρά τον Ντάισελμπλουμ.

«Ομόφωνη η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την πολλοστή άρνηση του να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με θυσίες των πολιτών μας», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δημοσιεύτηκε.

Ο ευρωβουλευτής Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ομάδας S&D, δήλωσε ότι η άρνηση του Ντάισελμπλουμ να παρευρεθεί ήταν «ένα περεταίρω μικρό παράπτωμα μετά από τα προηγούμενα ντροπιαστικά σχόλιά του».

«Θα έπρεπε να παραιτηθεί» προσέθεσε ο Πιτέλα.

Σε μια επιστολή την Πέμπτη, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να παραστεί στην ακρόαση, λόγω του προγράμματός του.

Σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung τον περασμένο μήνα στη Γερμανία, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ενώ η βοήθεια των εταίρων της ευρωζώνης είναι σημαντική, «Δεν μπορώ να ξοδέψω όλα τα χρήματά μου σε ποτά και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητάω βοήθεια.»

Η δήλωση αυτή αναφερόταν στις χώρες της νότιας Ευρώπης όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες έχουν λάβει όλα τα πακέτα διάσωσης της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια, με τις τράπεζες της Ισπανίας λαμβάνουν επίσης υποστήριξη.

Ο Ντάισελμπλουμ κατέχει μια από τις πιο σημαντικές θέσεις της Ευρώπης, προεδρεύοντας των συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης των 19 χωρών.

Αλλά βρίσκεται υπό πίεση μετά από την συντριβή του κόμματός του στις ολλανδικές εκλογές του περασμένου μήνα, γεγονός το οποίο υπονομεύει τη θέση του ως υπουργός Οικονομικών Ο ίδιος έχει πει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί ως επικεφαλής του Eurogroup, ενώ παραμένει υπουργός.

X