Η Ευρώπη απούσα στο Νταβός. Ανατέλλει το άστρο της Κίνας;

Η υποχώρηση των ΗΠΑ από τις παγκόσμιες υποθέσεις, και η πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη, έχει δημιουργήσει ένα κενό στην παγκόσμια σκηνή το οποίο η Κίνα είναι πρόθυμη να καταλάβει. [The White House]

Λίγοι ηγέτες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα παραστούν στην ετήσια συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα (17 – 20 Ιανουαρίου), παρά το γεγονός ότι η απειλή του λαϊκισμού αναμένεται να είναι υψηλά στην ημερήσια διάταξη.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποτελεί όχι μόνο μια μοναδική ευκαιρία για την καταγραφή των παγκόσμιων κινδύνων και προκλήσεων, αλλά δίνει επίσης τη δυνατότητα να προβλέψει κανείς τους μετασχηματισμούς στην ισορροπία ισχύος μεταξύ των παγκόσμιων παικτών. Φέτος, το κύριο θέμα θα είναι «Κατανοητή και υπεύθυνη ηγεσία». Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις Ελβετικές Άλπεις, θα ολοκληρωθεί μόλις λίγες ώρες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ορκιστεί ως 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο μεγιστάνας πρόκρινε λιγότερο παρεμβατισμό στο εξωτερικό και περισσότερο προστατευτισμό στις εμπορικές σχέσεις με τις τρίτες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τσινπίνγκ θα συμμετέχει στο φόρουμ με ένα σαφές μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου: το Πεκίνο είναι πρόθυμο να πάρει τη θέση των ΗΠΑ ως πρωταθλητής της παγκοσμιοποίησης και της πολυμέρειας.

Η υποχώρηση των ΗΠΑ από τις παγκόσμιες υποθέσεις, και η πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη, έχει δημιουργήσει ένα κενό στην παγκόσμια σκηνή το οποίο η Κίνα είναι πρόθυμη να καταλάβει. Θα είναι η πρώτη φορά που ένας Κινέζος πρόεδρος θα παρακολουθήσει το φόρουμ του Νταβός.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ακόμη να εκπροσωπηθούν από μια ισχυρή αντιπροσωπεία στη φετινή διοργάνωση, με επικεφαλής τον απερχόμενο Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Τζον Κέρι, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της ημερήσιας διάταξης. Ο Τραμπ θα εκπροσωπηθεί από τον Άντονι Σκαραμούτσι, μέλος της μεταβατικής του ομάδας.

Η δειλή φωνή της Ευρώπης

Η ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ και της Κίνας στο Νταβός θα έρθει σε αντίθεση με μια κάπως περιορισμένη παρουσία των κορυφαίων Ευρώπης. Μέχρι στιγμής, η Τερέσα Μέι (Βρετανία), ο Μαρκ Ρούτε (Ολλανδία), ο Έντα Κέννυ (Ιρλανδία), ο Στέφαν Λεβέν (Σουηδία), ο Ξαβιέρ Μπετέλ (Λουξεμβούργο), ο Σαρλ Μισέλ (Βέλγιο) και ο Αντρέι Πλένκοβιτς (Κροατία) αναμένεται να ταξιδέψουν στην Νταβός.

Οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ δεν αναμένεται να παρακολουθήσουν την σύνοδο κορυφής. Η Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από αρκετούς Επιτρόπους, μεταξύ των οποίων πέντε αντιπροέδρους (εκτός του Κατάινεν). Τα κράτη μέλη θα εκπροσωπούνται κυρίως από τους υπουργούς οικονομικών τους, συμπεριλαμβανομένων των Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Γερμανία), Μισέλ Σαπέν (Γαλλία), Πιερ Κάρλο Παντοάν (Ιταλία) και Λουίς ντε Γκίντος (Ισπανία).

Ο Πρόεδρος του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα δώσει επίσης το παρών. Εκτιμάται ότι 50 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων και εκατοντάδες κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων συναντήθηκαν στις ομάδες συζητήσεων του περασμένου έτους.

Ο κατάλογος των VIP συμμετεχόντων για το 2017 περιλαμβάνει τους επικεφαλής του ΔΝΤ (Κριστίν Λαγκάρντ), του ΝΑΤΟ (Γενς Στόλτενμπεργκ) και του ΟΟΣΑ (Άνχελ Γκουρία). Οι ηγέτες της Παραγουάης, του Αφγανιστάν, της Ρουάντα, του Πακιστάν, της Ουκρανίας, της Νότιας Αφρικής, του Βιετνάμ και της Ακτής Ελεφαντοστού θα παραστούν, επίσης, στο φόρουμ.

Μερικά από τα στοιχεία που αναμένονται να τραβήξουν περισσότερο την προσοχή των μέσων ενημέρωσης είναι ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό, και ο Πρόεδρος της Κολομβίας και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης για το 2016, Χουάν Μανουέλ Σάντος. Το Φόρουμ του Νταβός συγκεντρώνει πολιτικούς ηγέτες, διευθύνοντες συμβούλους και προέδρους των μεγαλύτερων πολυεθνικών, μονάρχες, και προσωπικότητες που εμπλέκονται σε κοινωνικούς αγώνες. Την επόμενη εβδομάδα, η Σακίρα και η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας θα είναι μεταξύ της VIP αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στο χειμερινό θέρετρο.