Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές δεσμεύτηκαν για μια κοινωνική Ευρώπη

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών είναι κρίσιμο και καθοριστικό για το μέλλον της Ευρώπης [S&D]

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες εξαπέλυσαν επίθεση στα συντηρητικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη και δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τις πολιτικές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίες έχουν διαιρέσει τις χώρες της ΕΕ. Η EURACTIV.COM αναφέρει από τη Ρώμη.

Στην συνδιάσκεψη «Μαζί» που διοργανώθηκε στις 24 Μαρτίου από την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S & D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Ρώμη, αριστεροί πολιτικοί από όλη την ΕΕ παρουσίασαν το όραμα τους για το μέλλον της Ευρώπης. Υιοθετώντας μια φιλοομοσπονδιακή ρητορική με πολλές αναφορές στον Αλτιέρο Σπινέλι, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές επιτέθηκαν στα κεντροδεξιά κόμματα της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η πολιτικές τους επιλογές κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο.

Οι σοσιαλιστές αισθάνονται «απελευθερωμένοι»

Ο πρόεδρος των S & D Τζιάνι Πιτέλα σημείωσε ότι, προκειμένου η Ευρώπη να ανανήψει από την ασθένεια της και να επιστρέψει στα ιδανικά της, ο κοινωνικός πυλώνας θα πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Τόνισε ότι οι σοσιαλιστές είναι πλέον «ελεύθεροι» μετά την κατάρρευση του μεγάλου συνασπισμού με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, να ορίσουν τη δική τους ατζέντα και να προσφέρουν μια κοινωνική εναλλακτική λύση. «Πρέπει να αλλάξουμε τις πολιτικές λιτότητας», είπε, προσθέτοντας ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο θα πρέπει να τροποποιηθεί και να στραφεί σε πραγματικές επενδύσεις με στόχο «να γίνει επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη». Ο Πιτέλα επιτέθηκε, επίσης, στον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για την πρόσφατη δήλωση του εναντίον των νότιων χώρων της ΕΕ. «Πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να παραιτηθεί, επειδή πλέον δεν μπορεί να μείνει σε αυτόν τον ρόλο και ούτε καν να ανήκει στην σοσιαλιστική οικογένεια».

Οι γερμανικές εκλογές

Για τα σοσιαλιστικά κόμματα, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον τους. Πηγή των σοσιαλιστών είπε στη EURACTIV.COM ότι μέσα στους επόμενους μήνες, το κόμμα θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στο Βερολίνο, ενώ μια νίκη του Μάρτιν Σουλτς φαίνεται ότι είναι «μονόδρομος». «Ένα διαφορετικό σενάριο θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ώθηση για τον τερματισμό των πολιτικών λιτότητας και την ιδεολογική κατεύθυνση του σοσιαλισμού στην ΕΕ γενικότερα», δήλωσε η πηγή. Νιώθοντας την πίεση από την άνοδο των πολιτικών δυνάμεων στα αριστερά του φάσματος, οι σοσιαλιστές της ΕΕ πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια συμμαχία με αυτές τις δυνάμεις, με το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) ως βάση.

Ο Σεργκέι Στανίσεφ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε στην EurActiv ότι οι σοσιαλιστές αποτελούν «τον πόλο της βαρύτητας» για κάποιον που θέλει να δει την Ευρώπη να κάνει μια προοδευτική στροφή. «Μπορώ να σας πω, όταν επανεξελέγη ως πρόεδρος του ΕΣΚ, αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία που κάνουν PES κέντρο της συνεργασίας με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη», είπε. «Προσκαλούμε στις συνόδους κορυφής μας τον Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε. Ο Τζο Λάινεν, ένας Γερμανός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής, είπε ότι Brexit ήταν μια προειδοποίηση για όσους παίζουν με την Ευρώπη.

Οι «παλιοί» σοσιαλιστές δεν δίνουν χώρο

Ωστόσο, ορισμένοι νέοι σοσιαλιστές αισθάνονται περιθωριοποιημένοι στο κόμμα. Η Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε στη EurActiv ότι οι σοσιαλιστές πολιτικοί κάτω των 40 ετών διερευνούν τρόπους για να εμπλακούν πιο αποτελεσματικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. «Η πρόταση μου είναι να έχουμε ισότητα, όχι μόνο στο φύλο, αλλά και ως προς την ηλικία», είπε. Ως μια νέα πολιτικός είναι δύσκολο να ακουστεί και να επηρεάσει τις αποφάσεις, πρόσθεσε. «Έχουμε κάνει μια παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ευρωβουλευτών κάτω των 40 ετών», σημείωσε. «Δεν δίνουν χώρο στους νέους και αν το κάνουν, το κάνουν αφού έχουμε κάνει φασαρία», δήλωσε η Καϊλή.

X